Mihajlović: Neophodna je reforma Srbijagasa

Izvor: Fonet/MGSI

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Ministarstvo sprema dokumenta za Vladu Srbije, kojim će ponovo naložiti „ono što je još 2014. trebalo da bude završeno“ – reforma Srbijagasa.

Mihajlović je novinarima, na obeležavanju početka projekta odsumporavanja Termoelektrane Nikola Tesla (TENT B), rekla da veruje da će svi u Vladi imati razumevanje, jer je važno razdvojiti delatnost transporta i distribucije gasa, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

To je važno ne zbog ministarke ili direktora Srbijagasa, već zbog budućnosti gasnog sektora u Srbiji. Svi pokušaji raznih teorija zavera, pa i ubacivanje drugih država govore, koliko ima otpora reformisanju, poručila je Mihajlović.

Ona je rekla kako reforma može da donese profit i brzu realizaciju investicija, da „Turski tok“ mora da bude završen na vreme, kao i da izgradnja gasovoda ka Bugarskog treba da počne.

Dodala je da je reforma potrebna i u Elektroprivredi Srbije i da su EPS i „Srbijagas“ dva preduzeća sa najviše mogućnosti i najviše kritičnih tačaka, ali i otpora.

Govoreći o odsumporavanju dimnih gasova u TENT B, Mihajlović je rekla da nema dovoljno električne energije ako se Srbija osloni samo na proizvodnju iz uglja, a da su energetska i ekološka bezbednost jednako važne, da ako ne bude smanjena emisija štetnih gasova, TE ne mogu da nastave da rade.

Ona je dodala da su godišnje emisije sumpor-dioksida 300.000 tona, to jest šest puta više nego što je dozvoljeno po zakonima Srbije i EU.

Direktor EPS Milorad Grčić rekao je da će se početkom realizacije odumporavanja smanjiti nivo zagađenja vazduha sa 80.000 tona na 4.500 tona godišnje.

On je dodao da je vrednost projekata 210 miliona evra, od kojih će 120 miliona biti realizovano kroz rad firmi iz Srbije.

IZVORFoNet / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.