MALI: Preuzimanje Komercijalne banke gotovo do kraja godine

Transakcija preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačke NLB biće zatvorena do kraja godine, izjavio je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali i dodao da je državi već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu.

Isplata zaostalih dividendi je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

U okviru transakcije, u budžet Srbije treba da se slije oko 400 miliona evra od privatizacije Komercijalne banke. Mi smo pre par dana već dobili deo dividende isplaćene od Komercijalne banke, oko 60 miliona evra, naveo je ministar Siniša Mali.

Od dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Mali je podsetio da je NLB banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu banku i istakao da se ta transakcija polako približava kraju.

Najveći deo saglasnosti iz celog regiona je već pribavljen i ostaje još samo saglasnost Evropske centralne banke i na osnovu toga saglasnost NBS. Očekujem da ćemo u narednih par nedelja i te saglasnosti dobiti kako bismo završili i zatvorili transakciju do kraja godine, rekao je ministar.

Mali kaže da će ta privatizacija biti dobra za budžet države, jer se i od tog novca podižu plate i penzije.

Očekujem da se ova transakcija završi i da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do kraja godine i onda država ostaje samo sa jednom bankom u svom vlasništvu, Banka Poštanska štedionica, rekao je on.

Privatizacija Komercijalne banke bila je, kako je rekao, deo sporazuma sa MMF-om koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje prihodovati više od 450 miliona evra, pošto će dobiti prihod od kamate po stopi od dva odsto godišnje za period od 1. januara 2020. koje je NLB obavezna da isplati.

IZVORRTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.