MALAGURSKI PROTIV RATNOG HUŠKANJA: Dua Lipa i albanski nacionalizam

Izvor: Slobodna televizija

Srpski i kanadski filmski režiser, producent, scenarista, televizijski voditelj i aktivista Boris Malagurski, pokrenuo je akciju potpisivanja peticije Kosovo je Srbija na Apple Maps” nakon što je britanska pevčica albanskog porekla Dua Lipa propagirala nezavisno Kosovo, podelivši status na Instagramu “Zašto Kosovo nije i neće biti Srbija”.

Malagurski poručuje Dua Lipi da se ne ponaša kao jeftini etnički navijač i ratni huškač, već da bude objektivna.

Dua Lipa bi trebalo malo manje da sluša njenog politički ostrašćenog oca Dukađina, s kojim sam imao priliku da razmenim argumente putem Tvitera. S obzirom da je Dua rođena u Britaniji, vrlo brzo mi je postalo jasno da njene otrovne ideje o Velikoj Albaniji potiču od oca, koji podržava ovaj “fašistički projekat”. Ne mislim da je ona kapacitet da osmišljava političke poruke, tako da joj poručujem da istraži neku tematiku objektivno umesto što se ponaša kao jeftini etnički navijač i ratni huškač, rekao je za Nacionalonline.rs Malagurski.

Malagurski objašnjava da je peticiju pokrenuo nakon ispada alabanske pevačice, ali i zbog toga što je posle Lipine objave, od strane Albanaca pokrenuta akcija da se Kosovo označi kao nezavisna država na Apple Maps.

Apple Maps, poput Google Maps, u ovom trenutku ne prikazuje Kosovo kao nezavisnu državu, već kao deo Srbije, shodno međunarodnom pravu. Međutim, albanski lobi, predvođen njihovim pop zvezdama, pokrenuo je peticiju da se Kosovo označi kao država na Apple Maps. Da ne bude da mi Srbi uvek reagujemo nakon što nam se nešto loše desi, odlučio sam, zajedno sa saradnicima, da pokrenem peticiju podrške Apple Maps-u da Kosovo ostane deo Srbije. Iako su albansku peticiju podržale svetski poznate pevačice, mi smo za vrlo kratko vreme premašili broj potpisa koje su oni prikupili, kaže Malagurski.

Foto: Printscreen

Peticiju je do objavljivanja ove vesti potpisalo 195983 ljudi, masovno se deli na društvenim mrežama, tako da se očekuje veliki broj potpisa.

Podsećamo, status Dua Lipe na Instagramu je izazavao brojne komentare i osude, među prvima srpske pevačice Jelene Karleuše, nakon čega je Dua Lipa je pokušala da se opere, postavivši novi status u kojem objašjava zašto je prethoni napisala, ali je ponovo usledio odgovor Karleuše, ovog puta brutalniji.

Ovo nije pri put da Albanke koje se bave muzikom, udaraju na srpsku kulturu i nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Albanske pevačice godinama unazad skrnave srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Još 2014. godine, u hramu Hrista Spasa u centru Prištine albanska muzička grupa snimila je spot sa obnaženom pevačicom i ostalim članovima benda koji igraju i pevaju unutar hrama. Ovaj spot pojavio se i na “Jutjubu”, a kao njegova autorka potpisna je Era Istrefi.

I prošle godine je nastavljena ista paksa. Albanska pevačica Aljbana Azizi snimila je neprimeren spot na ruševinama Hrama Svetog Nikole u Novom Brdu gde je obnažena, sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju promovisala svoju novu pesmu.

Peticiju koju je pokrenuo Boris Mlagurski za očuvanje Kosova na Apple Maps, možete potpisati ovde.

IZVORNacional Online
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.