LONČAR: Spremamo se za još zaraženih pacijenata

Foto: Dragana Udovičić

U svim kovid bolnicama preraspoređeni su kapaciteti, kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi zaraženi pacijenti, kaže ministar Zdravlja Lončar.

Lončar je rekao da je zdravstveni sitem prenapregnut i da Institut „Banjica“ danas i tokom noći neće više moći da prima pacijente, jer je bolnica prepuna.

Ministar je naveo da će večeras ili ujutru prve pacijente primiti i Institut za reumatologiju i da je u toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju više od 100 kreveta za kovid pacijente.

– Bili smo prinuđeni da i Institut za reumatologiju uključimo u kovid sistem jer je veliki broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje u Beogradu, rekao je Lončar.

On je naveo da je zdravstveni sistem prenapregnut, da su zdravstveni radnici non stop u bolnicama, gotovo da ne idu kući i ne viđaju porodice, nemaju odmor…

Kako kaže, najteža situacija je u Beogradu, kao i najveći problem sa bolničkim kapacitetima, dok u Nišu, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Šapcu i Užicu ima dovoljno mesta u bolnicama.

– Napravili smo za naredna dva dana raspored u bolnicama, za ozbiljan scenario, ako se broj obolelih ne bude smanjivao i ako ne bude veći, rekao je Lončar.

Ministar je apelovao na građane da poštuju mere, i ponašaju se u skladu sa preporukama lekara, jer se, kako je rekao, samo na taj način situcija može poboljšati.

IZVORB92
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.