Kuburović: Medijacijom u privredi do bolje poslovne klime

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je danas važnost razvoja medijacije kao alternativnog načina rešavanja sporova, posebno sporova u privredi u pravcu unapređenja efikasnosti pravosuđa i poslovnog ambijenta u Srbiji.

Otvarajući 25. savetovanje privrednih sudova u Srbiji na Zlatiboru, Kuburović je ukazala da upravo zemlje koje su visoko kotirane na „Doing Business“ listi Svetske banke, naročiti akcenat stavljaju na razvoj alternativnih načina rešavanja sporova u okviru reforme pravosuđa, ali i strateškog razvoja privrede.

 U cilju podsticanja sudova da usmere pažnju na organizaciju rada radi podrške medijaciji, 28. juna doneto je zajedničko Uputstvo Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde za unapređenje medijacije u Srbiji, ukazala je Kuburović.

Prema njenim rečima, unapređenje položaja Republike Srbije na „Doing Business“ listi Svetske banke, kao i poslovnog ambijenta, zavisi od unapređenja efikasnosti pravosuđa, što je i razlog zašto se rad privrednih sudova, prati u analizama Svetske banke na godišnjem nivou, bilo da je reč o dužini trajanja postupka, visini troškova postupka ili ujednačenosti sudske prakse.

Međutim, kako je navela, analize Svetske banke već dugi niz godina ukazuju na nezavidan položaj Srbije kada je u pitanju brzina prinudnog izvršenja ugovora u privredi.

Izveštaj za 2017. godinu, svrstava Srbiju na 61. mesto u rangiranju 190 jurisdikcija, dok je kvalitet sudskog postupka ocenjen je sa ocenom 13 na skali od 0 do 18.

– Metodologija upućuje da u Srbiji troškovi ovih postupaka iznose čak 4,8 odsto vrednosti potraživanja, dok u Sloveniji oni iznose samo 12,7 odsto, u Hrvatskoj 16,7 odsto, a u Austriji 20,6 odsto – navela je Kuburović ukazujući da je upravo dužina trajanja postupka jedan od razloga ovako visokog iznosa ukupnih troškova postupka, koji nisu uspeli da se smanje iako su 2015. godine usledile izmene Zakona o sudskim taksama – kaže ministarka.

Prema njenim rečima, u pravnim sistemima u kojima je medijacija naišla na najveći odaziv, ona uživa jasnu i nedvosmislenu podršku pravosuđa, uključujući svakog pojedinačnog sudiju čiji stav o medijaciji na početku same parnice može biti odlučujući za stranke da poklone veru i pokušaju da svoj spor reše mirnim putem.

– Takav proces svakako takođe omogućava i sudovima i sudijama da usmere svoje resurse na brže i kvalitetnije rešavanje onih predmeta u kojima medijacija nije moguća – navela je ministarka.

Ona je ukazala da pregled statistike privrednih sudova u Srbiji, ukazuje na veliki prostor za razvoj tog načina rešavanja sporova, kao i da važeći propisi daju pravni osnov razvoju prakse privredne medijacije.

Međutim kako je navela, ne može da se očekuje da pravila sadržana u bilo kom propisu budu dovoljna garancija uspešnog razvoja medijacije.

– Razvoj medijacije otvara plejadu novih teškoća i problema – problem kompetentnosti medijatora i njihove etičnosti, problem teritorijalne rasprostranjenosti medijatora i centara za medijaciju, problem kvaliteta obuke i pravnog tumačenja postojećeg okvira i izvršnosti, a svakako postoji i problem – kako upućivati stranke na medijaciju u većem obimu bez dovoljnog broja medijatora sa odgovarajućim iskustvom, i kako medijatori mogu steći odgovarajuće iskustvo kada predmeta nema – navela je ona.

Ministarka je ukazla da će sudije u narednim mesecima imati priliku da bliže razmotre i razrade primenu uputstva i kroz organizovanje radionica i obuka, dok će aktivnija primena postojećeg pravnog okvira najbolje ukazati gde je nužno drugačije ili preciznije normiranje.

– Nadam se da ćemo zajedničkim naporima u narednoj godini da doprinesemo da se primena medijacije u dovoljnoj meri razvije i da upravo ovo savetovanje bude mesto rešavanja otvorenih pitanja i razmeni iskustava i najbolje prakse posredovanja u rešavanju sporova – poručila je Kuburović.

Ona je navela da u cilju unapređenja efikasnosti pravosuđa u celini, Ministarstvo pravde posebnu pažnju posvećuje i jačanju kapaciteta informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) radi jednostavnijeg i lakšeg rada zaposlenih u sudovima.

– Krajem marta ove godine, ministarstvo je privrednim sudovima u Srbiji uručilo računarsku opremu i druge uređaje, čija je vrednost bila gotovo 120 miliona dinara – kaže ona.

To je najveće ulaganje Republike Srbije u računarsku infrastrukturu privrednih sudova do sada, napomenula je ministarka.

Ona je zaključila da su veliki su izazovi kada je reč o unapređenju investicione klime i konkurentnosti Srbije, a da svakako nemerljiv doprinos u tome imaju privredni sudovi. Jedan od tih izazova su, kako je navela, i izmene i dopune Zakona o stečaju koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.