Krizni štab postavlja crvene linije preko kojih neće preći

Srđa Janković, Foto: Printscreen/RTS

Član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi kao svaka Nova godina, uz okupljanja koja su opasna.

Janković je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će medicinski deo Kriznog štaba postaviti „crvene linije“ preko kojih neće preći u popuštanju mera.

On je rekao da se ne zna dovoljno o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i da tek treba utvrditi da li je opasniji i da li nas ugrožava i ako smo se vakcinisali.

U ovom slučaju, objasnio je, postoji skup mutacija od kojih se neke nalaze na onim mestima gde bi očekivali da bi mogle da se odraze na to koliko je virus zarazan.

Ako se to pokaže kao tačno, upozorio je Janković, možda je u pitanju zarazniji podtip virusa koji se lakše prenosi „i zbog toga je data uzbuna„.

Starija populacija, osobe u domovima za stare, verovatno će biti prva populacija koja će primiti vakcinu zbog najveće ugroženosti, smatra Janković i dodaje da su u pitanju „dani, čim se uslovi steknu za to da počne što brže„.

Neutemeljene spekulacije o štetnosti vakcine

Spekulisalo se dosta da ove vakcine predstavljaju rizik po naš genetički materijal, što je prema Jankovićevoj tvrdnji, „potpuno neutemeljeno“.

– Ribonukleinska kiselina (RNK) služi kao glasnik informacije za sintezu belančevina, a one su u svakoj vakcini ono što zapravo naš imunski sistem prepoznaje – antigeni, jedina razlika je što ovde imamo informaciju na osnovu koje se taj antigen formira i onda ga naš imunski sistem prepoznaje. Ni na koji način ne dolazi u kontak sa genima, niti ostaje u organizmu trajno, to je samo informacija našem organizmu od čega treba da se brani, objasnio je Janković.

Govoreći o razlici među vakcinama, „sputnjik 5“ je, objasnio je „živa vakcina, tehnički je struktura drugačija, a suština je svuda ista, nešto bezopasno dajemo ljudskom organizmu da se brani od opasnog„.

Janković ističe da medicinski deo Kriznog štaba nije predložio popuštanje mera, smatraju da nije „sazrelo“ vreme za to, ali odluka je doneta.

On je rekao nije vreme da razmišljamo o popuštanju jer situacija nije počela da se popravlja u većoj meri.

Nadamo se da će u zdravstvenom delu sledeća godina biti bolja, da ćemo videti od proleća jenjavanje pandemije, koliko brzo to je otvoreno pitanje, vakcinacija može da pomogne da to bude vidljivije, ali očekujemo da naredni talasi epidemije u drugim zemljama počnu da slabe, zaključio je Janković.

IZVORN1/RTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

  1. Svi ste vi samo ratni profiterivi obicni trgovci ljuskim emocijama i stetnim lekovima ,kojima je glavni sastsv otrov. Zasto ste oduzeli mogucnost da vam posaljem moje pronalaske iz medecine.Samo masinski inzenjeri dizajniraju medecinsku opremu , vi svi od njih ucite.

Comments are closed.