KORONAVIRUS ODNEO JOŠ 5 ŽIVOTA: COVID-19 potvrđen kod još 424 osobe

Foto: Ilustracija

Kovid 19 je odneo još 5 života u Srbiji, a koronavirus je potvrđen kod još 424 pacijenta.

Među novozaraženima najviše je štićenika Gerontološkog centra u Nišu – koronavirusom je zaraženo 140 štićenika i četvoro zaposlenih.

Još 5 pacijenata preminulo je od posledica zaraze koronavirusom. Preminule su tri osobe muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosne dobi 76 godina. Ukupno je do početka epidemije preminulo 85 ljudi.

U poslednja 24 časa testirano je 2.646 osoba. Trenutno je  hospitalizovano 2.890 pacijenata, a na respiratorima je njih 138. Ukupno je u Srbiji potvrđeno 4.054 slučaja koronavirusa.

Među novozaraženima najviše štićenika Gerontološkog centra u Nišu

Najveći deo novozaraženih pacijenata su štićenici Gerontološkog centra u Nišu. Od ukupnog broja 256 štićenika, koronavirus je potvrđen kod 140 štićenika doma i četvoro zaposlenih.

Testiranje jednog dela štićenika i radnika je završeno, a jedan deo se testira u ovom trenutku, dodao je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Uočen je čitav niz nepravilnosti – dozvoljene su posete i izlasci štićenika doma što je bilo strogo zaranjeno, navodi pokrajinski sekretar za zdravstvo i dodaje da imaju indicija i da su se krili simptome bolesti. Zbog toga je uhapšen direktor Gerontološkog centra u Nišu.

Ceo Gerontološki centar u Nišu je u izolaciji, sa štićenicima i 77 radnika kojima nije potvrđen virus, navodi epidemiolog Branislav Tiodorović.

Građani će o svim merama biti obavešteni na vreme

O svom merama koje smo uvodili na vreme smo informisali građane Srbije dajući im mogućnost da se za te mere pripreme i to ćemo uraditi i nadalje, poručio je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Ističe da se epidemilioška situacija prati iz sata u sat, kao i da će mere biti donete u skladu sa tim.

Građani će o svemu tome biti na vreme obavešteni, ističe Gojković.

Stigli brzi testovi

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da su na Infektivnu kliniku stigli takozvani brzi testovi na koronavirus.

Ukazao je da se ti testovi nisu mogli koristiti od samog početka, jer je potrebno imati osobu koja je prošla kroz fazu oboljenja najmanje 15-21 dan, pa tek onda koristiti brzi tekst kao orijentaciju.

To su veoma dobri testovi, laki za sprovoditi i vrlo brzo daju rezultat, rekao je Tiodorović i naglasio je da će ti testovi tokom današnjeg i sutrašnjeg dana biti dostavljeni laboratorijama širom Srbije.

U privremenim bolnicama su samo pacijenti kojima je potvrđen koronavirus

U privremene bonice se smeštaju samo pacijenti koji imaju potvrđen koronavirus, ističe Gojković i dodaje da u privremenim bolnicama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu nema pacijentata koji nisu zaraženi.

Nije tačno da grupa na Sajmu čeka više od 20 dana da bi se testirala, jer postoje strogo određeni kriterijumi kada će neko napustiti privremenu bolnicu, naveo je Gojković.

Objasnio je da se nakon 10-14 dana od potvrđivanja virusa radi prvo kontrolno testiranje ako pacijent ima lake ili nikakve simptome, ako je test negativan u roku 24-48 sati se radi novo retestiranje, a ako je i tada negativan test pacijent može da napusti bolnicu.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.