KONTRAMERA SRBIJE: Montenegro erlajns ne može da sleće na aerodrom „Nikola tesla“

Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je na osnovu reciprociteta doneo meru zabrane sletanje „Montenegro erlajnsa“ na aerodrom “Nikola Tesla”, pišu mediji.

Prethodno je Vlada Crne Gore donela odluku o otvaranju granica svoje zemlje za čak devet država, među kojima nema Srbije.

U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, stoji da kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije je onemogućen ulazak u Crnu Goru.

Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID – 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio-prevozilaca registrovanih u Republici Srbiji, navodi se obrazloženju.

Prema saznanjima medija, na beogradski aerodrom upravo je sleteo jedan avion „Montenegro erlajnsa“ sa 115 crnogorskih studenata. Kako odluka Direktorata važi od sutra, studenti će moći da ostanu u Srbiji.

IZVORBlic
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.