Kon: Vakcina neće davati baš najsigurniju zaštitu

dr Predrag Kon, Izvor: N1

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom postoji, ali da je daleko od toga da smo u povoljnoj situaciji. Napomenuo je da vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali to je trenutno najbolje što svet može da očekuje.

Doktor Predrag Kon istakao je da brojevi još uvek pokazuju da nigde nemamo “nulu”.

Juče je Kikinda malo izletela, bio je nešto veći broj slučajeva. To samo pokazuje da smo mi u jednoj nesigurnoj epidemiološkoj situaciji i da će tako biti dok god je virusa, upozorio je doktor Kon.

Naglasio je da je dovoljno jedno slavlje ili bilo kakvo okupljanje na kojem dođe do ozbiljnijeg prenosa virusa da izazove neočekivan skok broja zaraženih.

Sada smo oprezniji sa prognozama iz jednostavnog razloga – očekivali smo tokom leta značajan pad prenošenja i obolevanja, a dogodilo se upravo obrnuto i to je dosta uzdrmalo ne samo nas, nego i čitav svet, rekoa je doktor Kon.

Iako epidemiologe brine “sudar” kovida 19 i sezonskog gripa, koji se očekuje na jesen, rekao je da na južnoj hemisferi, gde je sada zima, virus gripa nije drastično prisutan.

Na pitanje o vakcini koju je registrovala Rusija, odgovorio je da imamo Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja krajnje aktivno prati sva istraživanja.

Niko još nije ovde podneo zahtev za registraciju vakcine. Imamo vrlo jasne propise po tom pitanju. Opreznost po pitanju bezbednosti vakcina je nužna. Prisutan je i pritisak da vakcina što pre bude dostupna i sad tu treba naći najbolje rešenje, objasnio je Kon.

Istakao je da je pritisak koji trpe lekari koji rade na lečenju pacijenata “istorijski” i da najviše što stanovništvo može da učini jeste da poštuje meru nošenja maski jer ona daje rezultate.

Sada uzimamo u obzir sve najgore varijante. Jednom smo se opekli, iako je bilo upozorenja Svetske zdravstvene organizacije, ali je duboko u nama lekarima da se respiratorne bolesti ne šire preko leta. Sada smo videli da i to može da se desi. Više ne razmišljamo o tome da će doći do prestanka prenošenja sve dok se ne stvori kolektivni imunitet, objsnio je doktor Kon.

Istakao je da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema. I vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali to je trenutno najbolje što svet može da očekuje, rekao je Kon.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.