Kon: Potencijal virusa polako pada, apsolutno protiv popuštanja mera

Predrag Kon, Foto: RTS/Printscreen

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo kriznog štaba apsolutno protiv popuštanja bilo kakvih mera, ali da je „realnost takva kakva je“ i da će „to još videti“.

– U svakom slučaju potencijal virusa polako pada, ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša, kaže Kon.

On je na RTS-u rekao da ne zna ni zašto je primena mere da se u Srbiju može ući samo sa negativnim PCR testom pomerena za dva dana i važi tek od ponoći.

Dodao je da je PCR test važan i da je medicinski deo kriznog štaba takvu meru predlagao i ranije, ali da je trebalo pripremiti „logističku podršku“.

Dodao je da su gužve na granicama u ovo vreme uobičajene i da su čak manje nego ranijih godina, te da će dolazak par desetina hiljada građana Srbije za praznike biti manji udar nego kada je oko Uskrsa u Srbiju došlo 400.000 ljudi.

Kada je reč o dočeku Nove godine, Kon je istakao da nije tajna da su lekari iz kriznog štaba preporučivali ograničenje kretanja od 19.00 do pet ujutru, ali da za sada za tim nema potrebe.

Uobičajen doček nije realna opcija i to bi bilo katastrofalno, rekao je Kon i dodao da je epidemijska situacija i dalje nepovoljna i da se dešava da nema mesta u bolnicama.

Brojka od 1.002 juče zaraženih u Beogradu je manja zbog vikenda i tek će u utorak biti poznato da li je broj stvarno manji, istakao je Kon.

Pohvalio je domaćine koji su Svetog Nikolu proveli u krugu porodice jer je to, kako je rekao „najveća pomoć lekarima“ i poručio građanima da i za Novu godinu „izdrže“ i ostanu u krugu porodice.

Sada je apel da izdržimo i da se ne uljuljkamo u mišljenje da ovo prolazi jer iako se smanjuje, epidemija je još vrlo visoka, rekao je Kon.

Kon smatra i da građani poštuju mere zbog restrikcije, ali da se poštuju više nego što je do sada bilo.

Neophodno je da bi spuštali do nivoa kada ne moramo više da se plašimo – to je suština, kaže.

Govoreći o vakcinama, Kon kaže da zna za podatak od 5.000 doza, plan imunizacije je napravio „Batut“, a Nacionalni konitet za imunizaciju učestvuje u tome i oni će precizirati zajedno sa Agencijom za lekove kome će biti prve količine date.

Kad stigne ispod 0,1 odsto treba odabirati ono što je najefikasnije da se najpre može dati i da se odaberu oni koji su u najvećem riziku, istakao je dr Kon.

IZVORBeta / RTS / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.