Kon najavio ostavku, danas sastanak sa Vučićem

Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Epidemiolog dr Predrag Kon objavio je da je vreme da se povuče i prepusti drugima da vode pandemiju, a na taj potez su ga, kako je naveo na Fejsbuku, naveli napadi na njega i Krizni štab, posebno nakon prodora koronavirusa u Gerontološki centar u Nišu.

„Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu vreme je da se sklonim“, napisao je Kon na Fejsbuku.

Kon je na Fejsbuku napisao da je po društvenim mrežama video da su glavni krivac za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu on i stručni tim.

„Koliko vidim po Fejsbuku glavni „krivac“ za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu sam ja i stručni tim. Vreme je da se zbog toga povučem i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne znam i ne umem. „Ratove“ neću da vodim ni protiv koga, osim protiv virusa. Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu vreme je da se sklonim. Privremeno isključenje… Sve najbolje“, napisao je dr Kon.

„Gubimo strpljenje“

Epidemiolog Kon izjavio je da je u epidemiji korona virusa mnogo kritika, da svi traže krivca, dok je krivac zapravo virus.

„Gubimo strpljenje“, rekao je Kon za Pink.

Ljudima je, kaže, očigledno lakše da uvek traže krivce i da opsuju nekoga, nego da se osvrnu na sopstvenu odgovornost.

„U ovoj situaciji svi su nešto krivi, ali ovo je viša sila, sama pojava virusa. Društvo treba što više da se skupi, da bude zajedno, da se odbrani od virusa, a mi smo kao društvo izdeljeni“, rekao je Kon.

Pandemija poput zemljotresa, potrebna nam je kolektivna borba

Kon kaže da je pandemija COVID-19 viša sila, poput zemljotresa, i da nam je potrebna kolektivna borba.

On je za Pink TV rekao da Srbija dobro napreduje u borbi sa virusom korona i pored incidenta u Gerontološkom centru u Nišu, gde je od 256 zaraženo 140 korisnika.

„Ovo je kao kada primite go na utakmici, ali morate da nastavite da se dalje borite“, naveo je epidemiolog i dodao da kriva širenja korone, kada se oduzme broj zaraženih u Gerontološkom centru u Nišu kriva, i dalje zaravnjena već drugu nedelju.

Napominje da je od svih simnjivih slučajeva na koronu i svih testiranih 15 odsto pozitivno.

Kon kaže da će vanredne mere koje su uvedene polako početi da se ukidaju, kako se bude smanjivao broj pozitivnih na virus, ali da će mera zabrane kontakta ostati najduže.

Za ukidanje mera pratiće se broj pozitivnih pacijenata, važno je da ta brojka padne ispod pet odsto testiranih, da se tokom dve nedelje smanjuje broj novozaraženih, ali da se smanjuje i broj ljudi na respiratorima.

„Sve su to parametri koji ćemo gledati kada se buduukidale pojedine mere“,  naglasio je on.

„U ovoj situaciji ima onih koji traže krivca. Niko ne vidi da je uzrok svega sam virus koji se pojavio. I ovo je viša sila i treba nam kolektivna borba“, naveo je on.

Navodi da se u ovoj situaciji spasavaju životi i da osluškuje i one koji kritikuju mere koje je preduzela Vlada Srbije.

„Lično osluškujem sve, osluškujem i one koji su kritični. Nekada im se mora reći da preteruju, a nekada i mi koji rukovodimo situacijom, treba da saslušamo gde smo možda pogrešili. Ovo sada je spasavanje života“, naveo je on.

„Lično idem dalje, imamo pred sobom dalju borbu sa ovim virusom“, naveo je on.

Vučić danas s Konom, zamoliće ga da ostane na čelu tima

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se danas sa epidemiologom dr Predragom Konom i zamoliti ga da ostane na čelu epidemiološkog tima, nakon što je Kon na Fejsbuku najavio da je vreme da se povuče i prepusti „boljima“ da vode pandemiju, piše Blic.

List navodi da Vučić, i pored toga što razume Konovu ogorčenost zbog pojedinih natpisa na društvenim mrežama, smatra da je neophodno da Kon ostane na toj funkciji.

To će mu, piše list, i reći na sastanku koji će danas sa njim održati.

Pomenutog statusa na profilu dr Kona više nema.

IZVORRTV
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.