KON: Drugi talas virusa moguć i na leto – ja očekujem u novembru

Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Dr Predrag Kon ukazuje da je priča o drugom talasu koronavirusa za sad samo na nivou spekulacija u svetu, da još nema pouzdanih studija, ali da je moguć i na leto, ako ne poštujemo mere.

Verovatnoća da će se pojaviti drugi talas iz dana u dan se, kaže, povećava.

„Čuo sam da je drugi talas moguć i pred leto i na leto ako ne poštujemo mere. To je tačno, ali se nadam da se to neće desiti. Pojava talasa kad prođe kroz južnu hemisferu i vrati se nazad je moguća. Neki govore o septembru. Moje iskustvo sa gripom je da će to da se desi u novembru, ali to su samo utisci, iskustva, promišljanja, nema nijedne osnove. Imaćemo više znanja kad uradimo ispitivanje imuniteta“, navodi Kon.

Navodi da su se svi probudili tek kad je virus došao u Italiju, a da su bili uspavani dok je bio u Kini.

„Probudili smo se ipak na vreme“, kaže Kon.

Lekarski deo tima nije za otvaranje vrtića pre 1.juna

Kon je izjavio da lekarski deo tima nije za otvaranje vrtića i škola pre 1. juna.

“To nećemo moći da podržimo, jer je tu moguće širenje”, rekao je Kon.

Kada je reč o teretanama, epidemiolog navodi da one bez rizika ne bi mogle da postoje.

„Vidi se naglo povećanje saobraćaja, ljudi izlaze na lepo vreme. Ako počne uobičajena komunikacija, rizik je na stotine puta veći“, ukazuje Kon.

Odgovarajući na pitanje novinara da li u Zabeli ima zaraženih, epidemiolog Kon je rekao da nema tu informaciju.

Kon je na konferenciji za novinare kazao i da ćemo mi znati koliki nam je imunitet tek kada završimo testiranje.

“Postoje među nama lekari koji različito saopštavaju šta misle da će biti. Imate one koji smatraju da smo prokuženi, da je sve to završeno, ima onih među kojima sam ja da je to daleko manji procenat nego što se očekuje”, rekao je Kon.

On je dodao da iz sveta stižu kontradiktorni podaci.

“Jedni kažu da je prokuženost velika, što znači da su imuni, a neki kažu da će sasvim sigurno da će ovo još dugo trajati”, rekao je Kon.

Očekujemo dalji pad procenta pozitivnih na koronu

Kon je izjavio da je procenat pozitivnih na koronavirus u odnosu na broj testiranih iz dana u dan sve niži i da je sada oko sedam odsto.

Tokom narednih nedelja očekujemo dalji pad procenta pozitivnih, istakao je Kon u intervjuu Blic.

On je ukazao da se, prema podacima koji se prate iz dana u dan, epidemiološka situacija poboljšava, ali da je potrebno pridržavati se propisanih mera da se epidemija ne bi vratila.

„Nužno je pokrenuti ekonomiju, rad, ali i kompletan kapacitet zdravstvenog sistema za sva “non covid“ stanja, i to što pre. To, međutim, ne podrazumeva prerano isključivanje mera obaveznog distanciranja, ali podrazumeva postepeno ukidanje mera zabrane kretanja i prelazak na nivo jasnih i snažnih preporuka“, rekao je Kon.

On je ukazao da je istovremeno važno da je uspostavljena sposobnost brzog reagovanja zdravstvenog sistema u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i da su stvoreni kapaciteti za to.

Kon je naglasio da će se, ako dođe i do najmanjeg povećanja broja obolelih, odmah reagovati.

„Oštrije mere od ovih koje smo do sada imali ne bi trebalo da imamo, osim ukoliko ne dođe do novog talasa, ali tek u poznu jesen ili zimu“, dodao je Kon.

IZVORRTV
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.