Koliko traju antitela i kako postati donor krvne plazme za lečenje COVID-19

Ilustracija, Foto: Pixabay

Davalac krvne plazme mora da bude zdrav, da ima potvrdu da je preležao kovid-19, bilo da ima pozitivan pi-si-ar test ili IGG antitela u krvi i da bude bez simptoma bolesti najmanje 14 dana.

Doktorka Nataša Vavić, transfuziolog i načelnica Odeljenja za donorske afereze Instituta za transfuziju Srbije, za Jutarnji program kaže da je to dovoljno da se davalac javi Institutu da se zakaže pregled i uzimanje uzoraka za analize.

Davalac krvne plazme prvo mora da prođe klinički lekarski pregled, što podrazumeva pregled srca, pluća, pritiska, a zatim se uzimaju uzorci krvi za određivanje krvne slike, kompletne biohemijske analize, objašnjava dr Vavić.

Dodaje da se radi analiza markera na hepatitis B i C, HIV, sifilis. Radi se i elektroforeza proteina.

Od juna se, po najnovijm preporukama, radi i IGG koji mora da bude veći od 6 grama po litru. Obavezno se rade i antikovid antitela. Kada kompletiramo sve te analize onda donosimo zaključak da li je osoba podobna, ističe načelnica Odeljenja za donorske afereze Instituta za transfuziju.

Od antitela se, objašnjava dr Vavić, očekuje da se vezuju sa istomenim virusom i samim tim da ga blokiraju. Samim tim očekujemo da se bar ublaži tok bolesti.

Bilo je davalaca koji su više od pet puta davali krvnu plazmu na 15 dana. Uvođenjem novog kriterijuma za IGG ako je između šest i osam grama na litar onda mogu na 15 dana, a ako je između osam i deset grama mogu čak i na sedam dana, preko deset na četiri dana, ističe dr Nataša Vavić.

Naglašava da je zadovoljna odzivom građana za doniranje krvne plazme. Do sada je prikupljeno oko 2.200 jedinica.

Pozvom na broj 19-819 građani mogu da dobiju informacije o doniranju krvne plazme i prijave se. Za sada, plazma se prikuplja u Institutu za transfuziju, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu a danas počinje i u Užicu.

Saradnja Inepa sa Institutom na razvoju neutrališućeg testa

Pre nego što neko postane davalac krvne plazme proveravaju se antitela. Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije objašnjava da je ključno da se proveri kolike su koncentracije stvorenih IGG antitela.

Takođe je potrebno da se provere i antitela koja ukazuju na akutno prisustvo infekcije. Donori plazme ipak razviju više vrednosti antitela tako da smo sigurniji da je procenat neutrališućih antitela veći, kaže dr Gnjatović.

Dodaje da je na Institutu za primenu nuklearne energije moguće na lični zahtev da se radi ova analiza i da oni pacijente sa dobrim vrednostima antitela upućuju na Zavod za transfuziju.

Ono što je važno za određivanje potencijalnh donora plazme je taj prvi trenutak kad bi trebalo uzeti plazmu.

Najviše koncentracije antitela postižu se nakon četiri nedelje. U literaturi se često nađe podatak da je to oko dve do tri nedelje ali naša iskustva pokazuju da je to između četvrte i šeste nedelje i treba sačekati taj period kada je koncentracija najviša, ističe dr Marija Gnjatović.

Dodaje da kod nekih pacijenta antitela traju već sedam meseci. Međutim, ono što je važno za trajnost je nivo antitela koji je stvoren na početku, odnosno tokom borbe protiv virusa. Pacijenti koji su imali težu kliničku sliku imaju daleko više vrednosti od osoba koje su bolest preležali sa blažom kliničkom slikom.

Institut za primenu nuklearne energije radi svojim testovima. Inep je razvio dva testa, koji se konstantno proveravaju, i do sada smo uradili preko 18.000 pacijenata. Trenutno smo u postupku eksterne validacije kvaliteta testova koju radi londonska Škola za tropske bolesti. Kvalitetom testova smo zaista zadovoljni, naglašava dr Gnjatović.

Inep je započeo i saradnju sa Instituom za transfuziju. Rade na razvoju neutrališućeg testa koji bi se koristio da detektuje prisustvo tih neutrališućih antitela.

IZVORRTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.