KO NE NOSI MASKU, SLEDI MU KAZNA: Od 20.000 do 150.000 dinara

Foto:Filip Krainčanić / Nova.rs

Do 6. jula građani ne bi trebalo da budu kažnjavani zbog nenošenja maski, iako su uvedene kao obaveza u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima u Beogradu. Tako je najavio ministar zdravlja. Po isteku sedam dana, ako se primene odredbe važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ko ne nosi masku mogao bi da plati kaznu od 20.000 do čak 150.000 dinara.

Od 30. juna na teritoriji Beograda obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, poručila je Vlada Srbije.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar potom je izjavio da u narednih sedam dana neće biti kazne za nepoštovanje odluka Kriznog štaba, ali će se poštovanje te mere kontrolisati.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa drastične kazne u slučaju nenošenja maski, što se tretira kao – prekršaj.

Kazne za građane idu čak do 150.000 dinara, a za firme i do dva miliona dinara, dok preduzetnicima prete kazne od pola miliona dinara.

Članom 77. ovog zakona predviđa se da za prekršaj zbog „nepostupanja po naređenim merama“ fizičko lice bude kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara.

Ako je reč o preduzeću koje se ogluši o propisane mere, minimalna novčana kazna je 50.000 dinara, a maksimalna pomenutih dva miliona dinara.

Kazne su predviđene i za direktore ovih firmi i kreću se od 30.000 do – 150.000 dinara.

Osim Beograda, za koji su mere predviđene odlukom vladinog kriznog štaba zbog toga što je označen kao žarište koronavirusa, u još četiri grada u Srbiji uvedena je vanredna situacija – Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.