KO IMA, NE TREBA DA BRINE: Novčanica od 500 evra ostaje u opticaju

Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Kabinet guvernerke Narodne banke Srbije saopštio je da građani nemaju nikakvih razloga za brigu u pogledu posedovanja ili korišćenja novčanice apoena 500 evra i ističe da se ona može koristiti za sve legalne transakcije.

Ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi ova novčanica mogla biti povučena iz opticaja, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, ta novčanica je zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije.

Navodi se da su istovremeno u opticaju serija A (stara serija), koja ima apoene od pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra i serija B (nova), koja ne sadrži apoen od 500 evra, jer je Evropska centralna banka odlučila da ne pusti u opticaj taj apoen, jer se onaj iz serije A često koristio u nezakonitim transakcijama.

Građanima se preporučuje da zbog svoje sigurnosti, u smislu falsifikata, novac menjaju u bankama ili kod ovlašćenih menjača, navodi se u saopštenju.

IZVORFoNet / Nova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.