Književno veče u Sevojnu posvećeno Branku Stevanoviću

Sevojno – Avanture Kraljevića Marka i Urnebesna fizika, dela Branka Stevanovića, biće predstavljene na književnoj večeri u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu u petak, 8. septembra od 19 časova. Organizator ovog kulturnog dešavanja u sklopu „Sevojničkog kulturnog leta“ je Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno i u saradnji sa OŠ „Aleksa Dejović“.

Već treću godinu za redom angažovano na polju kulture, novinarstva i socijalnih program , a u cilju integrisanja osoba sa invaliditetom u društvo, ravnopravno sa pripadnicima zdrave populacije, udruženje osoba za invaliditetom „Minimas „ iz Sevojna, ove godine se opredelilo da prvi, od dva planirana programa u sklopu „Sevojničkog kulturnog leta“, usmeri ka školarcima. U tom cilju, gost književne večeri, autor knjiga, govoriće o svojim delima, ali i izvesti zanimljive eksperimente iz fizike. Upravo iz razloga koji je najavio izdavač dela Branislava Stevanovića, IP „Laguna“ da je „Urnebesna fizika“ koju je, zajedno sa Stevanovićem napisao Svetislav Paunović, „ knjiga za one koji su ludi za fizikom i za one koji bi radije vukli krokodila za rep nego izučavali ovu nauku“, organizatori se nadaju da će nakon ove knjževne večeri fizika postati više od školskog predmeta koji većini zadaje glavobolje više nego uživanje. Sam autor će se zanimljivim ekperimentima potruditi da prikaže fiziku kao mogućnost da se i nauči i zabavi, a izdavač se, u svojoj najavi nada, da „ova knjiga može pomutiti mozak i naterati vas da se potpuno zaljubite u nju“ Knjiga je, inače, nosilac nagrade „Neven 2015“ koja se dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti popularne nauke.

Druga knjiga koja će biti predstavljena: „Avanture Kraljevića Marka“ traži i da se poštuje upozorenje koje je autor stavio na samom njenom početku: „Zabranjen pristup protivnicima pustolovina i ljubiteljima dosade!“. Obećavajuća zanimljiva i dinamična sadržina knjige biće naznačena delovima koje će govoriti autor.

Branko Stevanović / 1966/ , je rođen u Bačkoj Topoli, a odrastao na Krivaji i u Sevojnu. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Sa Igorom Kolarovom je priredio izbor iz savremene srpske poezije za decu „E, baš to!“ (lektira za drugi razred osnovne škole, 2009) i izbor iz srpske poezije za decu „Od Zmaja do beskraja“ (lektira za prvi i drugi razred osnovne škole, 2010).

Priredio je izbor iz poezije i kratke proze Ljubivoja Ršumovića „Čini mi se vekovima“ (2009, 2015) a jedan je od priređivače knjige: „Kroz Beogradski zoološki vrt“ (2005, 2011).

Nјegova drama u stihovima za decu „Priča o princu jedincu“ izvođena je na sceni Kralјevačkog pozorišta (2003/2004), Gradskog pozorišta „Teatar 91“ u Aleksincu (2009/2010) i Šabačkog pozorišta (2010/2011).

Poezijom i kratkom prozom zastuplјen je u antologijama i u udžbenicima za osnovnu školu.

Neke pesme i kratke priče su mu prevedene na ruski, rusinski, mađarski, rumunski i bugarski jezik.

TV Lav Plus

 

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.