KAKO SA ĐACIMA DO 12 GODINA: Evo šta će biti sa uplaćenim novcem za ekskurzije

Foto: Freepik

U sklopu sa liberalizacijom mera tokom vanrednog stanja, ministar prosvete Mladen Šarčević za „Blic“ najavljuje početak rada vrtića od 11. maja, kako će biti olakšano roditeljima koji počinju da rade, a imaju decu do 12 godina, ali i kako će se polagati mala matura i prijemni za upis na fakultet.

– Celokupna relaksacija mera dogovara se sa stručnjacima i prema procenama, vrtići mogu da počinju da rade od 11. maja. Međutim, to u prvom trenutku ne bi trebalo da bude masovan povratak mališana u vrtiće već samo za potrebe roditelja koji kreću na posao u punom kapacitetu to jest, na radno mesto – kaže za „Blic“ ministar prosvete.

On dodaje da ima oko 225.000 mališana predškolskog uzrasta i da se očekuje da će njih oko 50 odsto krenuti u vrtić.

– Analiza struke kaže da bi upola manje grupe bile bezbedne uz obaveznu dezinfekciju prostora i pridržavanje osnovnih bezbednosnih pravila kao što su nošenje maski i rukavica kada je reč o vaspitačicama – kaže ministar.

On dodaje da je za potrebe vrtića, škola i fakulteta obezbeđeno pet centara za dezinfekciona i higijenska sredstva i to u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Valjevu. Kako dodaje tako će i distribucija biti umnogome lakša.

Potvrda da roditelji moraju da rade

Ministar kaže da se trenutno radi procena koliko je vaspitačica radno sposobno jer i među njima ima obolelih od Kovida19 ili angažovanih na nekim drugim poslovima.

Formiran je Radni tim koji će u skladu sa preporukama Kriznog štaba utvrđivati praktični deo sporovođenja mera. U ovom timu su osim predstavnika Ministarstva prosvete i tri sindikata, ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, kabineta premijerke i predstavnika lokalne samouprave.

– Roditelji će morati da dostave vrtićima potvrdu poslodavca da moraju na posao. I to je mera kako bi se sprečilo da povratak bude masovan – ističe ministar.

Kako sa đacima do 12 godina

U skladu sa istim merama koje prvenstveno imaju za cilj bezbednost i smanjenje širenja virusa, doneta je i odluka za đake do 12 godina, a čiji su roditelji upravo zbog njihovog uzrasta mogli da rade od kuće.

– Kako se ide ka procesu ukidanju vanrednog stanja i počinje proces vraćanja za posao, pomoći ćemo roditeljima sa decom do 12 godina kako ne bi bila sama. Nameravamo da organizujemo dnevni boravak u školama, i prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće od 11. maja – kaže Šarčević.

Ekskurzije: Šta će biti s novcem koji su roditelji uplatili

– Na eskurzije iz razumljivih razloga ne treba računati do kraja godine. U ovom delu treba imati u vidu činjenicu da Ministarstvo prosvete ne ugovara eskurzije. To radi svaka škola koja je u ovom slučaju pravno lice. Svaka škola, svaki direktor zna kako su dogovarali eskurzije, kako su plaćali dalje agencijama… Vlada i ministarstvo će se potruditi da roditelji ne izgube datu vrednost. Dogovoriću ono što je moguće sa ministarstvom turizma i Jutom i imamo nekoliko opcija. Da li će to biti vaučeri za narednu godinu eskurzije ili će se ići što je logično za osmake na vraćanje novca, biće precizirano – objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

IZVORBlic
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.