Kako da razlikujete alergiju, grip i prehladu od korone

Ilustracija, Foto: Freepik

Dovoljno je da neko pored nas kine ili se nakašlje, i svi imamo istu asocijaciju – koronavirus. Kako razlikovati prehladu i alergiju od kovida 19 i da li je to uopšte moguće?

Svetska zdravstvena organizacija dala je smernice za razlikovanje prehlade, gripa i alergije od kovida 19.

Alergija

Simptomi alergije su suzne oči, svrab očiju, crvenilo, kijavica, ponekad kašalj i sve to osećamo u predelu glave. Iako ima nekoliko simptoma koji se mogu poklopiti sa koronom, jasna razlika je što kod alergije nema drhtavice, bolova u mišićima i povišene temperature, a to su klasični simptomi kovida 19. Takođe, pacijenti s koronom uglavnom nemaju zapušen nos, što je, recimo, karakteristično za alergiju.

Prehlada

Čak je i iskusnim lekarima teško da uoče razliku između klasičnog virusa gripa, prehlade i korone.

Najjači simptomi prehlade obično traju od dva do tri dana i obuhvataju: kijanje, zapušen nos, bol u grlu, kašalj, dok se glavni simptomi kovida 19 svode na temperaturu, malaksalost, bol u mišićima, suv kašalj i otežano disanje.

Kada ste prehlađeni nećete ostajati bez daha i otežano disati, obično nema ni dijareje, a retko ćete imati i temperaturu i drhtavicu.

Kijanje i nos koji curi se češće povezuju sa prehladama i alergijama nego sa kovidom 19.

Simptomi korone su temperatura koja traje duže od tri dana, suvo grlo, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa, mučnina u stomaku, opšta malaksalost i dijareja. Kod prehlada, takve simptome nemamo.

Ukoliko niste sigurni i odete kod lekara, obaviće se trijaža, a zatim bi trebalo da vam izvade krv i preko laboratorije će se videti kakva vam je krvna slika i da li je smanjen broj leukocita. Ukoliko doktor ni tada nije siguran, snimiće vam pluća. Snimak će pokazati da li imate zapaljenje i ukoliko je tako, onda je opravdana sumnja na kovid 19.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.