Kako da pokreneš mali online biznis sa „Vučićevih“ 100 evra?

Foto: Pixabay

Nekoliko miliona građana Srbije dobiće iz državnog budžeta pomoć od 100 evra. Koliko njih neće čak ni pomisliti da tu malu svotu ulože u neki posao? Jer realno mali je iznos.

Da se čak i sa tako malo novca može pokrenuti posao onlajn smatra Edo Sadiković, jedan od osnivača vrlo uspešnog co-working prostora Sende u Španiji, koji u svom blogu do detalja razrađuje šta vam je za to potrebno. Sa 100 evra.

Da je zaista ozbiljan u nameri da podstakne ljude da krenu u ovakvu vrstu posla svedoči i to što će one koji to i urade ugostiti u Sende-u na sedam dana.

Prenosimo vam uvodni deo, a ostatak svakako pročitajte na njegovom blogu. Ovo je kompletan vodič za pokretanje malog online biznisa u Srbiji (ili na Balkanu).

Ovaj vodič ti može koristiti čak i ako radiš u butiku za 19000 dinara, ili si nezaposlena doktorka, ili programer koji želi da pokrene svoj mali projekat, ili bilo ko drugi ko želi da pokrene nešto svoje i da zarađuje bolje. I sve to dok radiš neke super kul stvari.

Ceo proces objašnjavam na pravoj ideji koju možeš ukrasti. Ne moraš čak ni znati puno “oko kompjutera”.

U ovom tekstu češ naučiti:

  • Kako izgleda idealan mali biznis
  • Kako da pronađeš ideju koja radi
  • Pronađi kupce “od oka” i brza računica
  • Najvažniji deo pre pokretanja biznisa
  • Ime i domen za dobar brending
  • Hosting (tehnički detalji, čitaj kasnije)
  • Napravi svoj sajt koji radi (uz pravi primer)
  • Marketing (da svi čuju za tebe)
  • Jako važno nakon pokretanja biznisa
  • Iznenađenje (ako pokreneš biznis po ovom uputstvu)

Kako izgleda idealan mali biznis:

Po mom mišljenju, to je biznis koji sadrži 5 stavki: Da ima malo troškova, Da možemo da ga pokrenemo sami (u početku jer tako smo brži), da možemo da radimo online (još ako imaš digitalni proizvod ili uslugu, boba), da možemo da naplatimo fino i da usput naš biznis pomaže nekome (direktno ili indirektno, što ga čini socijalnim biznisom).
Izgleda idealno? Verujte mi da je lakše nego što mislite.

Kako da pronađeš ideju koja radi:

Postoji jako puno načina i “tehnika” da nađete originalnu ideju.

Lakši način:
Ako već imate tržište, onda ti treba pravi proizvod.

Ako imate puno pratilaca online jer pišete npr. o receptima, onda se udružite sa proizvođačem nekog originalnog začina (ili ga sami proizvedete) i prodajte vašim pratiocima baš taj začin.

U ovom slučaju samo treba da skontate šta je vašim pratiocima potrebno. Ako nije začin onda je neki kuvarski nož ili specijalna kecelja ili kamp na planini gde ćete svi zajedno kuvati 3 dana.

Malo teži način:
Prepoznajte problem, pa ga rešite i onda prodajte to rešenje.

Ako me čitate, verovatno ste u ovoj drugoj grupi. U ovom tekstu ću pokazati na pravom primeru kako da pokrenemo mali biznis gde prodajemo rešenje.

Pa da krenemo.

Ostatak teksta na ovom linku.

IZVOREdo.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.