JUBILEJ RUSKOG TENKA: Lada proslavila 50 godina postojanja

Ilustracija, Foto: Pixabay

Juče se navršava 50 godina od početka proizvodnje automobila „lada“: na današnji dan 1970. godine sa proizvodne trake kompanije „AvtoVaz“ u Toljatiju sišli su prvi modeli VAZ-2101 „Žiguli“ – legendarne „Kopejke“.

Prvi model „lada“ postao je najbrojniji u istoriji AvtoVAZ-a ─ štaviše, u istoriji ruske automobilske industrije. Od 1970. do 1988. godine proizvedeno je oko 4,8 miliona modela VAZ-2101 i njegovih modifikacija, saopštio je „AvtoVaz“.

VAZ-2101 je zasnovan na italijanskom sedanu „Fijat-124“. „AvtoVaz“ ističe da je ovaj automobil 1967. godine nazvan „Automobilom godine u Evropi“.

Karoserije su se 19. aprila karoserije su došle do mehanizma za postavljanje točkova. Uklonjeni su podupirači i automobili su „stali na svoje noge“. Prvi automobil je sa proizvodne trake spustio instruktor „Fijata“ Benito Savoini, a drugi je izvezao načelnik odseka za montažu Vladimir Safonov, rekao je veteran „AvtoVaz-a“ Evgenije Bašindžagjan.

Kompanija „AvtoVaz“ dodala je da je u Sovjetskom Savezu izvršeno preko 800 promena u dizajnu automobila, zbog čega je VAZ-2101 dobio visoku ocenu i domaćih potrošača i stranog tržišta, na koje je ušao 1971. godine.

Automobili „lada“ i dalje su najprodavaniji u Rusiji, kako među novim putničkim, tako i polovnim automobilima. U proteklih 12 godina, od kada postoji statistika Evropske biznis asocijacije o prodaji novih automobila, „lada“ automobili prvi su u količinama prodaje, a ponekad i dvostruko nadmašuju strane konkurente.

IZVORVesti online
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

  1. Vozio sam Ladu Žiguli i imam samo pohvale za nju. Za svojih 36 godina korišćenja nije videla garažu a palila je kao mina i na debelom mrazu!

Comments are closed.