JOŠ 4 ŽRTVE KORONAVIRUSA U SRBIJI: Najteža situacija u Nišu, registrovano 445 novih slučajeva

Kovid-19 odneo je još 4 života u Srbiji. Od početka epidemije od posledica zaraze preminule su 103 osobe. Registrovano je još 445 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj zaraženih 5.318.

Hospitalizovano je ukupno 3.511 pacijenata, a na respiratorima je 120 osoba. Do sada od kovida-19 je izlečeno 443 pacijenata.

Pet zdravstvenih radnika preminulo, zaraženo 593

Od početka epidemije pet zdravstvenih radnika preminulo je od posledica zaraze koronavirusom. Od ukupno 6.070 testiranih zadravstvenih radnika, virus je potvrđen kod njih 593.

Hospitalizovana su 382 zdravstvena radnika.

Formiran poseban krizni štab u Nišu

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da se današnja konferencija održava u Nišu, jer je primećeno da je u tom delu zemlje dolazilo do veće učestalosti oboljevanja.

Podseća da je formiran i posebni krizni štab kako bi se intenzivirale sve aktivnosti u cilju sagledavanja aktuelne epidemiološke situacije i preduzimanja mera.

Budući da su zbog predstojećeg policijskog časa i Vaskrsa veće gužve u prodavnicama, epidemiolog Branislav Tiodorović ističe da je veoma važno da se građani drže svih preporuka i mera zaštite.

Najveći broj građana se ponaša odgovorno u skladu sa svim preporukama. Potrebno je i u nabavci i kupovini držati potrebno odstojanje i koristiti zaštitnu opremu, rekao je Tiodorović.

Raste broj izlečenih

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević istakla je da raste broj izlečenih pacijenata od kovida-19 i da će taj broj biti sve veći.

Mi smo rekli da je do sada taj broj 443, u toku današnjeg dana je još 21 osoba iz KC Niš dobila nalaz da su dvostruko negativni i smatra se da su ozdravili, rekla je Kisić Tepavčevićeva i dodala da je najnoviji podatak da je kod 66 testiranih osoba u KC Niš koji više nemaju simptome infekcije svima test bio negativan.

Ukupno je kod sedam novorođenčadi potvrđen koronavirus, a do danas su tri bebe otpuštene iz bolnice, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Dodala je da novorođenčad ili nemaju nikakve simptome ili imaju veoma blagu kliničku sliku.

Govoreći o tome da li struka razmatra izolovanje gradova koja se smatraju žarištima, Kisić Tepavčevićeva kaže da iako su stalno razmatrali tu vrstu mera, gledajući ponašanje naših građana smatraju da nije neophodno se takva mera donese.

Najveći broj građana ponaša se odgovorno i imamo malobrojno kretanje građana iz jednog grada u drugi. Epidemiološka istraživanja su pokazala da su ova žarišta po pravilu nastala nakon importovanja importovanog slučaja gde se dalje zbog bliskih kontakata virus proširio, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Najteže u Gerontološkom centru u Nišu

Koronavirus je potvrđen u 15 ustanova koje pripadaju domovima za smeštaj odraslih i starijih i gerontološkim centrima širom naše zemlje, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ukupno je potvrđeno prisustvo virusa kod 271 korisnika i 53 zaposlena, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Najveći broj zaraženih je u Gerontološkom centru u Nišu, gde je inicijalno virus potvrđen kod 151 korisnika i radnika, a u toku jučerašnjeg dana kod još 14 njih.

Iako većina nema nikakve ili imaju blage simptome svi su transportovani u KC Niš zato što želimo da se prate tokom čitavog toka infekcije i da budu u najboljoj ustanovi ako se desi neko pogoršanje, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.