JANKOVIĆ: Antitela možda ne deluju kao stopostotna zaštita

Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Imunolog Srđa Janković kaže da se u ovom trenutku ne možemo osloniti na kolektivni imunitet, jer je, prema preliminarnoj studiji, stepen prokuženosti u jednocifrenim procentima.

Na pitanje da li će visoko prokužavanje u letnjim mesecima uticati na lakšu sliku tokom zimskih meseci, imunolog kaže da je logično, na osnovu ovakvih virusa, očekivanje da će prokužavanje uticati na kolektivni imunitet i da će to kasnije uticati na stepen težine u narednim talasima epidemije. Baš zato što je ovo nov virus, ne možemo da kažemo u kojoj meri se možemo na to osloniti, a to onda znači i da se na to ne možemo osloniti, naveo je Janković.

U ovom trenutku ne možemo se osloniti na kolektivni imunitet, jer stepen prokuženosti koji je je pokazala preliminarna studija ukazuje da smo još u jednocifrenim procentima prokuženih, daleko od toga da se približimo pragu kolektivnog imuniteta, naglasio je Janković.

I Švedska, koja se donekle favorizovala prikužavanje van rizičnih grupa, nema veći stepen prokuženosti, a ima veći broj smrtnih slučajeva, navodi. Mi u ovom trenutku ne možemo na to da se oslonimo, cilj nam je da ga usporimo, da se što manji broj ljudi zarazi, u jedini vremena bar, a ne što više, rekao je Janković.

Još jedan razlog što strategiju ne možemo bazirati na kolektivnom imunitetu je što još ne znamo u kojoj meri imunitet koji ostaje nakon preležanog kovida 19 uopšte sposoban da zaštiti od nove infekcije, istakao je Janković. Očekujemo da jeste, na bazi svega što znamo o toj porodici virusa, ali da li kod svakog i koliko dugo i da li stopostotno i da li u nekoj meri, to su sve pitanja na koja tek polako saznajemo odgovor, a znamo već da antitela možda i ne deluju kao stopostotna zaštita, istakao je imunolog.

I kovid 19 ima potencijal da ostavi oštećenja poput fibroze pluća, rekao je Janković odgovarajući na pitanje novinara o posledicama po zdravlje nakon preležanog koronavirusa.

Imunolog je rekao da je situacija takva da treba izbegavati okupljanje, držati distancu, nositi maske i voditi računa o higijeni ruku. Od toga kako ćemo kolektivno sprovesti ove mere, zavisi kako će situacija da se odvija, naglasio je.

Znamo da je ovaj virus više puta iznenadio i naučnike i lekare u svetu, a znamo da ove mere provereno štite i sigurno da od toga (pridržavanja mera) najviše zavisi, podvukao je Janković.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.