Izložba povodom Međunarodnog dana pismenosti

Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ svakog 8. septembra obeležava Međunarodni dan pismenosti, praznik koji je UNESKO ustanovio još 1965. godine sa ciljem da istakne važnost pismenosti za pojedince, ali i čitava društva. Biblioteka ovim značajnim povodom priređuje izložbu pod nazivom Odjek prošlosti : Zapisi Milivoja Filipovića, autora mr Marijane Matović i Mirka Drmanca.

Čuveni učitelj i legator Milivoje Filipović (Ravna Gora, 1871 – Čačak, 24. jun 1941) ostavio je Gradskoj biblioteci „duhovni spomen za nezaborav“ zaveštavši joj oko 4.000 publikacija s kraja 19. i početka 20. veka. Na marginama većine tih knjiga sačuvano je obilje podataka: zapisi o mestima kupovine i čitanja knjiga, malo poznate zanimljivosti iz života znamenitih ličnosti, stvarni događaji i likovi koji su inspirisali nastanak nekog književnog dela i još mnogo toga. Uz knjige i časopise iz zbirke-legata Filipovića (2013. godine proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja) u prošlogodišnje kapitalno izdanje „Katalog Legata Milivoja i Božidarke Filipović“ unete su i spomenute marginalije.

Izložba Odjek prošlosti : Zapisi Milivoja Filipovića biće otvorena u Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce, 8. septembra u 12 časova. U programu učestvuju dr Bogdan Trifunović, mr Marijana Matović i Mirko Drmanac.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.