ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Trećina građana bi tužila gazdu

Oko 27 odsto radnika deo plata dobija „na ruke“. Svega 33 odsto bi prijavilo rad na crno.

Rad na crno, neplaćanje poreza i nelegalna prodaja robe su prva asocijacija na sivu ekonomiju. Dok dve trećine građana smatra da za nju nema opravdanja, isti udeo je i onih koji veruju da je ona način preživljavanja za siromašne. Ovo su neki od nalaza Istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji, koje sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Istraživanje je pokazalo da oko 27 odsto građana koji rade, makar deo primanja dobija „na ruke“. Istovremeno svega trećina građana bi, ukoliko rade na crno, prijavila svog poslodavca. Glavni razlog neprijavljivanja je strah od gubitka posla.

– Podrška stanovništva borbi protiv sive zone i dalje je veoma velika i dostiže 90 odsto – rekao je Vladimir Tipsarević, potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju. – Svaki drugi građanin veruje da će proglašenje 2017. i 2018. godinama borbe protiv sive ekonomije pomoći suzbijanju. Ostaje problem sudelovanja u toj borbi jer je samo 22 odsto spremno da prijavi radnju ili kafić u kojoj ne dobije račun, a 33 odsto poslodavaca koji zapošljavaju radnike na crno.

Čak dve trećine ispitanika tvrdi da nikad ne kupuje na improvizovanim prodajnim mestima. Trećina, koja ne zaobilazi takva prodajna mesta, to radi zbog manje cene. Konačno, 51 odsto veruje da se udeo sive ekonomije u poslednjih godinu dana smanjio, dok 27 odsto ocenjuje da je veći.

TV Lav Plus/Izvor: Novosti

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.