Isplata od 100 evra na svakih 5 dana

Ilustracija, Foto: Pixabay

Od danas svi punoletni građani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji moći će da se prijave za pomoć od 100 evra preko sajta Uprave za trezor, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS

Siniša Mali je naveo da građani za pomoć od 100 evra mogu da se prijave na sajtu idp.trezor.gov.rs.

„U petak će krenuti sa radom i kol centar. Tada ćemo u medijima objaviti brojeve telefona na koje će građani moći da se prijave“, kazao je Mali u Dnevniku RTS-a.

Ministar finansija je rekao da će isplata za penzionere i građane koji primaju socijalnu pomoć početi u petak i podsetio da oni ne moraju da se prijavljuju, već da novac dobijaju automatski.

Isplata novca na svakih pet dana

Prijava će, kako je rekao Siniša Mali, trajati do 5. juna, a isplata novca će ići sukcesivno.

„Na svakih pet dana ćemo isplaćivati one koji su se prijavili“, rekao je Siniša Mali i napomenuo da nema potrebe da se svi prijavljuju odjednom jer za sve, kako je rekao, ima dovoljno vremena.

Ministar finansija je rekao da je u budžetu za pomoć građanima predviđeno oko 60 milijardi dinara.

„Po meni je veoma važno da smo obećanje koje smo dali pre samo par nedelja i ispunili. Dakle, krećemo sa tom pomoći, krećemo sa tom isplatom. Prošle nedelje je bila velika vest da smo isplatili minimalnu zaradu. Prva minimalna zarada je isplaćena za 1.052.000 radnika na teritoriji Republike Srbije“, istakao je Mali.

„Ekonomska opravdanost ogromna“

Govoreći o ekonomskoj računici koju država ima od finansijske pomoći građanima, ministar finansija je naveo da je ekonomska opravdanost ogromna zbog toga što će se taj novac potrošiti u prodavnicama na teritoriji cele Srbije.

„Kupiće se neka roba koja će morati da se proizvede. Dakle, podstičete onda i rast proizvodnje, što i jeste cilj, da što pre naša ekonomija krene da raste. S druge strane imate veoma važan efekat zbog kojeg ovu istu meru primenjuju najrazvijenije ekonomske zemlje sveta, SAD, Japan, Singapur, a to je psihološka mera. Želimo da pokažemo koliko je država jaka, koliko je sposobna da najveći teret krize podnese na sebe kada je privreda u pitanju i kada su građani u pitanju“, naveo je Siniša Mali.

„Prodaja evroobveznica bila veoma uspešna“

Ministar finansija se osvrnuo i na prodaju evroobveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od dve milijarde evra, ocenivši tu transakcija veoma uspešnom.

„Mi smo se pre dva dana vratili na međunarodno tržište kapitala. To je za nas veoma uspešna transakcija, ponovo smo listirani na Londonskoj berzi, a vladalo je ogromno interesovanje. Za tih dve milijarde evra, prijavilo se više od 300 investitora i tražnja je iznosila sedam milijardi evra. U vreme korona krize i finansijske krize Srbija je to uspela da uradi. Bili smo prva zemlja koja je izašla na tržište sa neinvesticionim rejtingom i koja nema podršku Evropske centralne banke, jer nismo članica EU“, kazao je Siniša Mali.

Mali je istakao da uzimanje kredita kod MMF sada „nije bila opcija jer, kao prvo, MMF daje kratkotrajne pozajmice onim zemljama koje imaju problem sa deficitom platnog bilansa a sa druge strane mogla je da se od MMF obezbedi novčana podrška u periodu od pet godina, ali bi u tom slučaju kamatna stopa bila negde oko četiri procenata“.

IZVORRTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.