ISHRANA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ne jede 16 sati dnevno i oseća se bolje

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Novak Đoković je u novom uživo razgovoru na Instagramu izneo nove zanimljivosti iz života, posebno u vezi sa specifičnom ishranom.

Prvi teniser sveta je sat vremena pričao sa profesorom Draganom Ivanovim u, kako je napisao, novoj epizodi “Svesnog življenja”.

Dr Ivanov je specijalista interne medicine, profesor na Visokoj školi za obrazovanje pedagoga i ima svoju praksu (kliniku) u Novom Sadu, napisao je Novak u opisu videa na Instagramu.

Đoković je uživao u razgovoru sa doktorom koji je podelio neke osnove zdrave ishrane za koje se zalaže, dok je naš as pričao o svom režimu.

Tako je priznao da poslednjih godinu i po dana ne jede po 16 sati zaredom, u sklopu procesa autofagije, a onda konzumira hranu u periodu od osam sati.

Dotakao bih se teme autofagije. Ta vrsta posta 16-8 je popularna, 16 sati se ne jede, a 8 jede. To ja primenjujem, i u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem, osetio sam dosta poboljšanja u sistemu za varenje… Bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje tih padova, rekao je Đoković.

Profesor Ivanov je dao savete o hrani koja je najbolja za mozak uz naglašavanje kako je doručak najvažniji.

Važno je znati kada autofagija treba da se uključi, treba to da bude noću kada se luči hormon rasta i hormon melatonin. Nije dobro ako noću jedemo i očekujemo da se autofagija uključi tokom dana. Dokazano je da se melatonin povećava tri ili četiri puta kada ne jedemo. Idealno je doručkovati ujutru, ručati od 14 do 15 časova i onda ne jesti ništa do doručka. Ako se tako budemo hranili, mnoge bolesti ćemo preduprediti, poručio je dr Ivanov.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.