HOTI: Dijalog treba da se okonča međusobnim priznanjem

Foto: Facebook/Avdullah Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je u Skupštini Kosova da dijalog sa Srbijom treba da se okonča recipročnim priznanjem i potpunom normalizacijom odnosa između dve strane i da su predstavnici međunarodne zajednice potvrdili da je taj proces vremenski ograničen.

Na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), Hoti je izvestio poslanike u Skupštini Kosova o procesu dijaloga sa Srbijom, koji je na visokom političkom nivou obnovljen 16. jula nakon dve godine zastoja.

Hoti je rekao da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu uključujući i Srbiju i dodao da postoji platforma za dijalog koja ne dozvoljava da se raspravlja o teritorijalnom integritetu.

O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i ne postavlja se pitanje o tome. Ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Zajednica (opština sa srpskom većinom) sa izvršnim ovlašćenjima na Kosovu. Za ova dva principa u dijalogu imamo punu podršku naših međunarodnih partnera. Treći princip je da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, rekao je Hoti.

On je naveo i da se u ovoj fazi dijaloga izrađuju određeni elementi sporazuma o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije.

Izrada je započeta sa temama koje smo nametnuli, o nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji, objasnio je Hoti.

Prema njegovim rečima, predstavnici međunarodne zajednice potvrdili su da proces dijaloga sa Srbijom vremenski ograničen.

IZVORDanas
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.