Hiljade Belorusa demonstriraju protiv Lukašenka, više od 180 uhapšenih

Foto:Beta/AP

Hiljade Belorusa danas su izašle na nove demonstracije širom zemlje protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, tražeći njegovo povlačenje s vlasti.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je policija uhapsila više od 180 demonstranata u Minsku i drugim gradovima i da je neke učesnike protesta pretukla, prenosi Asošiejted pres.

Uprkos snegu, velike grupe demonstranata okupile su se u više delova Minska, a u nekim oblastima su blokirali puteve.

Nosili su transparente na kojima je izmedju ostalog pisalo „Komšija za komšiju protiv diktature“ i uzvikivali „Odlazi, pacove“, što se odnosilo na Lukašenka, koji 26 godina vlada čvrstom rukom.

Policija je danas ponovo bacala suzavac i šok-bombe da bi rasterala okupljene, a neke je jurila do dvorišta zgrada i tukla pendrecima, navodi Vesna.

Uoči protesta policija je u centru Minska razmestila vodene topove, oklopna vozila i marice.

Nekoliko metro stanica je zatvoreno, a pristup internetu je ograničen.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, juče je ponovo uputila podršku demonstrantima.

Podržaću svakog ko u nedelju izađe na ‘Marš komšija’. Već smo prešli dug i težak put zajedno. Mi smo ponosan, hrabar, miroljubiv narod koji zna kolika je cena slobode i nikada neće pristati da živi bez nje, navela je Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od tri i po meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 19.000 demonstranata, od kojih su hiljade pretučene, navode grupe za zaštitu ljudskih prava.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

IZVORDanas
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.