Grad Užice dobio nagradu za užičku Zelenu stazu

Evropska asocijacija zelenih staza dodelila je Gradu Užicu nagradu za užičku Zelenu stazu, prvu takve vrste u Srbiji. Nagrade za Zelene staze Evrope uručene su osmi put u gradu Limeriku (Irska), a ustanovljene su od 2003. godine i od tada se uručuju svake dve godine.

Sedam Zelenih staza iz Belgije, Portugalije, Španije i Irske nagrađene su kao primeri dobre prakse u Evropi. Međunarodni žiri nagradio je projekte iz dve kategorije: „Izvrsnost“ i „Inicijative dobrih primera“, a dodelio je i jednu specijalnu nagradu žirija.

U kategoriji izvrsnost prva nagrada pripala je projekatu „Venban“ (Belgija, Nemačka, Luksemburg) predstavljena od strane Istočne belgijske turističke agencije, druga nagrada projektu „Prva Zelena staza u Srbiji“ Grada Užica, i treća nagrada dodeljena je projekatu Rio Minjo Zelena staza, predstavljena od strane gradova Monsao, Valensa, Vila Nova i Kaminja, Portugalija.Projekat „Prva Zelena staza u Srbiji“ Grada Užica, kao Zelena staza infrastrukture visokog kvaliteta, priznanje je za uređenje i sadržaje staze, ali i za njenu pristupačnosti koja je omogućena postavljanjem lifta-platforme kojom pešaci, majke sa decom u kolicima, osobe sa invaliditetom i biciklisti mogu da se popnu na rekonstruisani železnički most na Gradskoj plaži i da njime nastave Zelenom stazom. Staza, koja je asfaltirana u dužini od 7,2 kilometra, ide trasom nekadašnje pruge uskog koloseka kroz atraktivni kanjon reke Đetinje, pored Rajskih otoka, brane i kroz tunele koji su osvetljeni, do Staparske banje.

U ime Grada Užica nagradu u irskom gradu Limerik primio je Petar Blagojević, član Gradskog veća za društvene delatnosti:

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.