U Gornjem Milanovcu obeležen Dan državnosti (FOTO)

Polaganjem venaca na trgu kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu na bistu vojvodi Živojinu Mišiću obeležen je Dan državnosti – Sretenje. Vence su položili predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine Podružnica Gornji Milanovac i predstavnici Vojske Srbije. U ime opštine Gornji Milanovac venac je položila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.

Na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi srpski Ustav – Sretenjski ustav koji je označio početak stvaranja samostalne i nezavisne države. Dan državnosti se obeležava i kao Dan sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Sretenjski ustav je prvi moderni srpski ustav. U njemu su bile izražene sve potrebe srpskog društva u to doba: nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i autokratske vladavine. Jedan je od prvih demokratskih ustava u Evropi.

U Šumadiji, u Kragujevcu, dobili smo modernu srpsku državu. Stvorili su je hrabri vojnik Karađorđe i nepismeni, ali veoma mudar knez Miloš Obrenović.

Nama je ostavljeno u amanet da Srbiju učinimo još modernijom i da je vodimo pravim putem.

Živela Srbija!

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.