Evo koliko će vas koštati post!

Veliki Božićni post počinje sutra i traje sve do proslave Božića, 7. januara, a ove godine pravoslavne vernike će kilogram ribe koštati koliko i kilogram oraha.Iako su ribari prošle godine tvrdili da je zbog niskih temperatura i zaleđenosti reka cena ribe bila paprena, ove zime ona je, prema rečima prodavaca, opet skočila.

„Riba je, nažalost, ponovo poskupela, te se uglavnom pazari jeftinija gotova riba, kao što su oslić, skuša i pastrmka koji koštaju nešto manje od 1.000 dinara za kilogram“, kažu pijačari.

Ipak, izbor ribe i morskih plodova je raznolik, te se sem sveže rečne ribe može naći i ona zgotovljena na roštilju ili pržena, a tu su i razne đakonije poput, recimo, salate od hobotnice ili lignji punjenih biljnim sirom. Za njih je ipak potrebno izdvojiti nešto više novca, a na ceni su i losos i tuna, koji koštaju preko 2.500 dinara po kilogramu.

Foto: RAS Srbija

I dok voća i povrća na pijacama nikad ne manjka, proizvode na bazi biljnog mleka teško je pronaći u pijačnim rashladnim vitrinama.

U pojedinim objektima u krugu pijace može se naleteti tek par vrsta posnog sira, koji se prodaje po ceni već od 200 dinara za kilogram.

S druge strane, trgovci sa zelenih tržnica očekuju porast prodaje orašastih plodova i suvog voća.

„Još uvek se ne beleži pojačana tražnja za tim namirnicama, ali svakako će je u narednim danima biti. Po pravilu najviše se kupuju suve šljive, kajsije i smokve, ali i lešnici i bademi. Interesantno je da su cene koštunjavog voća ove godine malo drugačije nego inače, pa je orah zbog slabog roda skuplji od pomenutog lešnika ili badema“, kaže prodavac.

Njegovu tvrdnju opravdava i stanje koji su reporteri „Blica“ zatekli na tezgama, na kojima su cene jednog kilograma oraha uglavnom između 1.000 i 1.200, dok se badem može kupiti već za 900 dinara.

Među povrćem u danima posta popularnost bez premca najviše raste pasulju, čija cena zavisno od vrste varira i po više stotina dinara, dok se, kako dodaju prodavci, pojedini sugrađani na pijacu upute po teglu ajvara i drugu spremljenu zimnicu.

Izvor: Blic

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.