Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovek mira

Foto: Printscreen / RTS

Episkop bački Irinej rekao je tokom liturgije da je patrijarh Irinej bio čovek mira.

On je rekao da je patrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama.

Neki su govorili i pisali, na svoju sramotu, da nije dovoljno savremen, da nema osećanja za savremenog čoveka. Drugi, da je veoma rigidan, da pokazuje netrpeljivost, koju pripisuju i svima nama kao Crkvi, a treći da je suviše popustljiv i spreman i na trule kompromise. Ništa od toga nije istina, rekao je episkop bački Irinej.

Prema njegovim rečima, patrijarh Irinej je bio omiljen kod velikog broja ljudi, pre svega kod onih sa duhovnom i crkvenom samosvešću i savešću.

Svi su razumevali tu jevanđeljsku dobrotu, ne samo karakternu, ljudsku, kojom je njegova ličnost zračila, na najveća moguća poniženja. Umeo je ne samo da sačuva hladnokrvnost već da uzvrati pažnjom, dobrotom i dobrim delima upravo onima koji su mu nanosili nepravdu, rekao je episkop bački.

Foto: Printscreen/RTS

Dodao je da je patrijarh bio i u odnosu sa drugima – nepravoslavnim i nehrišćanima – otvoren, iskren i dobronameran.

Njegova mekoća je bila je bila njegova snaga, a njegova udržanost je bila njegova mudrost, citirao je, kako kaže, jednog pravoslavnog srpskog intelektualca.

Episkop bački je potom rekao da reči drugog pravoslavnog intelektualca sažimaju život patrijarha u jednu rečenicu: „Mirna ruka patrijarha Irineja je bez retorike i pompe čvrsto držala kormilo naše crkve, gledajući da nikada ne zaboravi srpsku državu i da se nikada ne odrekne srpskog naroda i našeg Kosova i Metohije“.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime