DVA DANA NAKON IZBORA: Da li je Srbija na putu ka jednopartijskom sistemu?

Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbija se posle nedeljnih izbora ubrzano kreće ka jednopartijskoj i autokratskoj državi sa demokratskom fasadom i sve je dalje od Evropske unije, koja napokon mora da shvati realnost i promeni pristup prema Beogradu, pišu nemački dnevnici.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u komentaru pod naslovom “Na putu u jednopartijsku državu” ukazuje da takav politički razvoj nije samo unutrašnje pitanje Srbije pošto je ona kandidat za članstvo u EU, a Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića pridružena članica Evropske narodne partije (EPP).

Dnevnik piše da je u Srbiji većina medija pod kontrolom poslovnih ljudi koji tesno sarađuju sa vladom, nekritički hvale njen rad i sistematski napadaju opoziciju. List dodaje da se i javne ustanove i državne institucije stavljaju u službu vladajuće partije, a od državnih činovnika se ne očekuje da budu verni državi, nego lojalni pariji.

Sa Vučićem se naravno mora razgovarati, ako se želi ostati u dijalogu sa Srbijom, jer on je više nego ikada snaga koja presuđuje. Ali važno je i kako se razgovara, piše list, dodajući da bi možda, umesto ravnopravnog razgovora u kviru partijske porodice, bilo u interesu svih da se povuče neka granica.

Članstvo mađarske vladajuće partije Fides u EPP je suspendovano. Vreme je da se razmisli ne bi li to bilo preporučljivo i u slučaju Srbije. Ako bi takvo razmišljanje navelo Beograd da se priseti vrednosti koje bi obavezno trebalo da idu uz članstvo u EPP, utoliko bolje, ocenjuje FAZ.

Dnevnik Handelsblat u komentaru “Srbija na putu u autokratiju” piše da Srbija, poput Mađarske, pod vlašću svemoćnog Aleksandra Vučića već odavno ima hibridni poitički sistem.

Foto: FoNet/Predsedništvo Srbije

Formalno se osnovne slobode poštuju, ali se zapravo gaze. Pravna sigurnost i medijske slobode teško su načeti, cvetaju nepotizam i korupcija. Ionako razjedinjena opozicija predmet je zastrašivanja i diskriminacije. Vučić koristi slabost svojih protivnika kako bi šurovao sa Rusijom i Kinom, piše Handelsblat.

List ocenjuje da je EU isuviše dugo dopuštala da joj Vučić “maže oči”.

Na papiru je u pregovorima o članstvu u EU uvek bilo napretka. Ali političku realnost Brisel je u velikoj meri previđao, piše list, navodeći da je Vučić savladao stari trik Josipa Broza Tita i da radi jačanja sopstvene vlasti vešto izigrava velike sile na Zapadu i Istoku jedne protiv drugih.

EU su u bavljenju Srbijom potrebne dve stvari: Smisao za realnost i samopouzdanje. Srbija se sa svojim sve autoritarnijim sistemom ne nalazi na putu u Evropu. Ali u ekonomskom smislu su EU i njene članice nezaobilazne. To Vučić zna, piše dnevnik.

Ta realnost može da ima poliičke posledice, ako EU nastupi prema Beogradu sa više samosvesti i prodornosti. Naime, ove godine je ta balkanska zemlja u toku pandemije doživela privredni Vaterlo. Srbiji je hitno potrebna podrška iz inostranstva, konstatuje Handelsblat.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.