Državno takmičenje – Prva pomoć pri povredama na radu

Gornji Milanovac, Rudnik – Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja održano je u subotu,  na Rudniku.

Foto: OU Gornji Milanovac

Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Srbije održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.
Ovo je najveća i najmasovnija manifestacija koju Crveni krst Srbije organizuje svake godine i koja okuplja preko 600 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije.
U ime opštine Gornji Milanovac učesnicima takmičenja obratila se zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.

Foto: OU Gornji Milanovac

„Poštovani predstavnici Crvenog krsta, dragi takmičari, dame i gospodo, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime opštine Gornji Milanovac. Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju i što imamo priliku da vas ugostimo na ovoj planinskoj lepotici, na našem Rudniku. Danas ovde imamo 48 ekipa sa preko 600 učesnika iz cele Srbije, što je još jedan pokazatelj važnosti ovog takmičenja. Nalazimo se u prostorijama preduzeća Rudnik i flotacija Rudnik, koje je primer društveno odgovorne kompanije i kompanije koja je dobitnik velikog broja priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Opština Gornji Milanovac ima izuzetnu saradnju sa Crvenim krstom Srbije i podržavamo njihove akcije. Godišnje se u organizacijama Crvenog krsta u Srbiji obuči više od 35.000 građana. Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti, altruizma i osećaja za potrebe drugih ljudi. Želim vam puno uspeha na ovom takmičenju. SREĆNO!“, istakla je zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.

Foto: OU Gornji Milanovac

Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazalo je 15 ekipa Omladine i 15 ekipa Podmlatka Crvenog krsta iz 21 grada i opštine iz cele Srbije, koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima. Na Državnom takmičenju Crvenog krsta Srbije nadmetalo se i jedanaest ekipa Crvenog krsta u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, iz isto toliko organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama.
Na takmičenju je nastupilo i 6 ekipa „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koji su na ovoj manifestaciji učestvali revijalno. Revijalno je nastupala i ekipa prve pomoći udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ ispred Crvenog krsta Starog Grada.
Ove godine tema Državnog takmičenja ekipa Crvenog krsta Srbije posvećena je bezbednosti i zdravlju na radu i prvoj pomoći pri povredama na radu. Mogućnost nastanka povrede na radu postoji u svakoj vrsti rada. Rizici na radnom mestu su realni i ukoliko se na vreme prepoznaju, u većini slučajeva ih je moguće eliminisati ili smanjiti. Ukoliko se povreda na radu ipak desi, pružanje prve pomoći na licu mesta, od strane onih koji se zateknu uz povređenog, može spasiti život ili umanjiti posledice povređivanja.
Crveni krst Srbije godišnje obuči više od 35.000 građana, od čega je preko 5.000 zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, među kojima su i pripadnici struktura za delovanje u nesrećama, zaposleni u javnim preduzećima i brojnim privatnim kompanijama.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.