Država bi mogla da podstiče otvaranje privatnih domova

Subvencije države za boravak u privatnim staračkim domovima moguće su, jer nije reč o velikom novcu i država bi mogla da podstiče otvaranje takvih domova u manjim mestima, izjavio je danas ministar Zoran Đorđević.

„Sada je centralizovano, nemamo domove u svim mestima, imate ljude koji ne žele da se smeste tamo gde su mnogo udaljeni od porodica, hoćemo da pomognemo i podstaknemo da se otvaraju privatni domovi u manjim mestima, shodno kapacitetima koji su tamo potrebni, da budu u privatnim rukama, da država ne mora svuda da ima svoj objekat“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je s novinarima obišao Centar za azil u Bogovađi.

On smatra da bi to bilo zdravo za konkurenciju, a da bi s druge strane korisnicima koji su socijalno ugroženi a smešteni su u takve objekte država mogla da nadomesti deo troška. Prvenstveno je planirano, kaže on, da se vidi kako i na koji način da se omogući smeštaj starih lica tamo gde nema staračkih domova, a državne subvencije za boravak u privatnim domovima jedna je od ideja kako da se to uradi, Ministar kaže i da je dobio predlog koji bi trebalo da se uputi vladi o tome kako da se pomogne ljudima da otvaraju privatne domove uz subvenciju države.

„U svakom slučaju, da zbrinemo te ljude. Gledaćemo da to bude što pre, sada sam dobio analizu kako bi to trebalo da izgleda i da eto, vrlo skoro raspišemo konkurs i da vidimo koliko će se ljudi javiti koji žele da otvore privatne centre“, rekao je Đorđević.

Izvor: Tanjug

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.