DRONOVI KONTROLIŠU KARANTIN: Albanija izdaje dozvole za izlazak online

Foto: Pixabay, ilustracija

Albanija borbu protiv koronavirusa vodi visokom tehnologijom – dronovima koji upozoravaju stanovnike da drže razmak i dozvolama za boravak izvan kuće koje se dobijaju onlajn.

Albanija je pod karantinom od 15. marta, a kako bi kontrolisala njeno sprovođenje, koristi dronove koji su ranije tražili polja kanabisa i automobile koji prebrzo voze.

Tehnologija nam puno pomaže u identifikaciji osoba koje krše karantin. Imamo odlične rezultate, ističe 23-godišnja policajka Katerina Monguli koja upravlja jednim od 20 dronova u albanskoj prestonici.

Njena letelica je ranije tokom dana putem zvučnika upozoravala ljude u redu ispred prodavnica da drže veći razmak, a jednom je pešaku naredila da sačeka policijsku patrolu kako bi proverila njegov status.

Svi stanovnici, osim onih u posebnim kategorijama, poput vozača kamiona, smeju dnevno van kuće provesti 90 minuta kako bi otišli u prodavnicu, banke ili apoteke, a za taj se vremenski okvir prijavljuju putem interneta. Vlasti potom prate poštuju li period koji su odabrali.

To je veoma malo vremena, ali moramo imati na umu da je situacija teška i da svi treba da samo svoj doprinos, kaže 31-godišnji Taulant Nukaj, zaposlen u marketingu koji već mesec dana radi od kuće.

Koronavirus za sad nije teže pogodio Albaniju koja ima 518 potvrđenih slučajeva sa 26 smrtnih ishoda, a samo mali deo populacije od 2,8 miliona stanovnika ulovljeno je kako krši pravila.

Policija je suspendovala oko 1.800 vozačkih dozvola, a oko 7.000 ljudi je izrečena kazna koja iznosi oko 9.000 dinara, otkrio je portparol policije.

Dronovi teški 900 grama pomažu i u kontroli policijskog časa koji u Albaniji traje od 17.30 do 5 ujutro.

IZVORReuters
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.