Dronovi koji predviđaju prirodne katastrofe

Foto: Pixabay, ilustracija

Istraživači su razvili sistem koji koristi mrežu dronova kako bi upozorio na predstojeće katastrofe.

Nije bilo izazov uspostaviti komunikaciju među dronovima, već napraviti dugotrajnu bateriju.

Obično dronovi ne izdrže više od pola sata u vazduhu, ali pametnijom raspodelom resursa ovaj sistem traje tri do pet duže dok pokriva veliko područje.

Dronovi mogu takođe da formiraju Wi-Fi hotspot koji održava ljude onlajn kada nema interneta.

Ovi dronovi-čuvari trebalo bi da budu relativno jeftini, čak jeftiniji od nekih profesionalnih dronova. Takođe su i otporniji od nekih sistema upozoravanja.

Tamo gde se stanice za praćenje reka često urušavaju u poplavama i drugim prirodnim katastrofama, bespilotne letelice mogu leteti iznad haosa sve dok imaju dovoljno snage.

Za razliku od mnogih istraživačkih projekata, ovaj sistem već ima kupca.

Vijetnamska uprava za upravljanje katastrofama koristiće mrežu bespilotnih letelica kako bi pomogla u nadgledanju ekstremnih vremenskih prilika i stupanju u kontakt sa hitnim službama, piše Engadget.

IZVORB92 / Tehnopolis
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.