Dozvoljene posete domovima za stare, ali pod posebnim uslovima

Ilustracija, Foto: Freepik

Posete u gerontološkim centrima i domovima za stare u Srbiji od danas su dozvoljene pod posebnim uslovima u dvorištima ustanova, saopštilo je Ministarstvo.

Posete su bile zabranjene zbog epidemije korona virusa, a do ukidanja zabrane došlo je nakon odluke Kriznog štaba za zdravstvo Vlade Republike Srbije, a na osnovu mišljenja epidemiologa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema instrukciji koju je doneo resorni ministar Zoran Djordjević, posete korisnicima, koje moraju biti unaprede dogovorene i zakazane, mogu se realizovati svakim danom, u povoljnim vremenskim uslovima kada je temperatura vazduha iznad 18 stepeni, nema kiše ni vetra, u periodu od 10 do 18 časova, u okviru dvorišta ustanove.

Kako se navodi, korisnik može imati posete dva puta sedmično, a u zavisnosti od njegove želje i zdravstvenog stanja, koje mogu trajati najduže 15 minuta po poseti.

Posetiocima se vrši provera temperature i drugih simptoma bolesti COVID-19, a zabranjuje se ulaz licima koji imaju neke simptome.

Kontrolisanim posetiocima se na ulazu u dvorište obavezno vrši dezinfekcija ruku, obuće (dezobarijera), a tokom trajanja posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske, a posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od korisnika od najmanje dva metra.

Zaposleni posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, i prisutni su tokom posete kako bi sprečili direktan kontakt.

Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi već može da boravi samo na mestu odredjenom za posete, gde najviše mogu biti dva posetioca i jedan korisnik.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za lica koja dolaze u posetu, u cilju vršenja nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca, navodi se u saopštenju.

IZVORB92
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.