DOGOVOR PREDSEDNIKA I PATRIJARHA: Liturgije za Vaskrs bez vernika

Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hramovi će u nedelju, kada se obeležava pravoslavni Uskrs, ipak ostati prazni. To je rezultat dogovora predsednika Aleksandra Vučića i srpskog patrijarha Irineja. Međutim, da li je ishod pregovora unapred bio poznat – i da li Crkva zaista, kako tvrde, poštuje mere koje je propisala Vlada Srbije?

Na koronavirus niko nije imun, bezbroj puta apelovali su lekari i zvaničnici. Srpska pravoslavna crkva, međutim, od početka epidemije ponašala se kao da njihova pastva jeste. Od skupova i pričešćivanja, pa sve do molbe za pauziranje vanrednog stanja kako bi vernici prisustvovali uskršnjoj liturgiji. Predsednik im je odgovorio da je, po cenu da ga deo javnosti razapne, njegov stav da treba slušati lekare.

Uzdam se u patrijarha srpskog gospodina Irineja. Razgovaraću, moliću ga, klečaću pred njim da razume ovo što tražimo i čemu se nadamo kao država, rekao je juče Vučić.

Dan kasnije, pao je dogovor – Crkvi je saopšteno da država nije u mogućnosti da ukine vanredno stanje. Patrijarh je to prihvatio, pecnuvši državu rečima da su neki zvanični predstavnici, koje nije imenovao, davali neprimerene izjave koje bi mogle da naštete ugledu crkve. Ipak, kad se podvuče crta, zadovoljan je.

SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji. Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti, navodi SPC.

Molbe predsednika, kao i njihovo uslišavanje bile su samo predstava, jer je sve unapred bilo dogovoreno, smatra sociolog Dario Hajrić. Kako kaže, simbioza vlasti i crkve, u kojoj država potonjoj obilato finansijski pomaže a zauzvrat dobija blagoslove toliko je duboka da ne može biti narušena čak ni u vanrednim okolnostima.

Potrebno je da na neki način i crkva zadrži svoj status i da vlast dobije ono što želi. Dakle, u ovoj situaciji je prosto nemoguće imati i jedno i drugo, tako da je sad potreban taj mali igrokaz da eto, kao, crkva i dalje treba da odobri, pristane i tako dalje, smatra sociolog Dario Hajrić.

Crkva nije poštovala odredbe vanrednog stanja, podseća Hajrić – dok se građani masovno hapse i kažnjavaju zbog kršenja odredbi vanrednog stanja, država je, kaže, velikodostojnicima sve vreme žmurila na jedno oko. Na svako novinarsko pitanje o konkretnim merama prema verskim organizacijama koje ugrožavaju bezbednost građana, zvaničnici su vruć krompir prebacivali na struku.

Vernik sam, idem u crkvu, ali počeli smo ovu priču oko koronavirusa da slušamo šta kaže struka, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar 28. marta.

Država je od samog početka zauzela jasan i precizan kurs da će u kriznim situacijama slušati isključivo i jedino struku, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković 13. aprila.

Struka je svoje mišljenje odavno dala – skupovi u crkvama i obred pričešća su visokorizični i u suprotnosti sa merama koje su uvedene.

Činjenica da nijedan sveštenik nije snosio odgovornost za kršenje odredbi vanrednog stanja, politikologu Dušku Radosavljeviću znak je da zakoni ne važe za sve podjednako.

U kontinuitetu više od 30 godina, od uvođenja višestranačkog sistema veliki broj političara u Srbiji, skoro svi režimi koji su postojali imaju jedan jako snishodljiv odnos prema crkvi i čine sve da, često i preko interesa građana budu ponizni prema crkvi. To jako nije dobro i stiče se utisak da su crkva i crkveni interesi u ovom trenutku iznad interesa građana i same države, rekao je Radosavljević.

U danu kada je u Srbiju uvedeno vanredno stanje, u Valjevu je liturgiju služio episkop Milutin, poručujući vernicima da se čovek ne može razboleti ukoliko ima vere. Dve nedelje kasnije, preminuo je od posledica zaraze koronavirusom.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.