DOBRA CENA ZA CRVENO ZLATO: Da li će malinari konačno biti zadovoljni?

Foto: Pixabay

Berba malina počinje sledeće sedmice, a proizvođači crvenog zlata ove godine zadovoljni su otkupnom cenom, koja će iznositi 200 dinara.

Tačno je , cena je daleko bolja ove sezone i očekujem da će još da raste. Već je istaknuta cena od 200 dinara, u hladnjači u Ivanjici, dok su ostali kupci krenuli sa 190. Ukoliko nas vreme posluži, mogla bi ovo biti jedna od najboljih sezona u poslednjih nekoliko godina, kaže Dobrivoje Radović, predsednik Udruženja malinara za agenciju RINA.

Ono što muči malinare jesu loši vremenski uslovi i obilne padavine koje mogu oštetiti plodove.

Grad nije pričinio veliku štetu i nadamo se da će tako ostati do kraja sezone, rod i kvalitet plodova može biti umanjen ukoliko se nastave ovi kišni dani. Ako nakon padavina krenu visoke temperature, isparenja mogu dovesti do sušenja lastara, kaže Radović.

Radna snaga problem je sa kojim su se sureli brojni voćari. Većinu malinjaka ove godine obraće članovi porodica, a oni koji pod malinama imajudestine hektara berače su uglavnom potražili na jugu i istoku Srbije.

Nekad su srednjoškolci i studenti brali maline i to veoma dobro, kako bi zaradili džeparac i otišli na more. Sada više to nije slučaj. Rad u berbi malina, po visokim temepraturama nije lak, ali nije ni neizdržljiv. Samo ako neko želi da radi, za desetak dana može da zaradi prosečnu platu u Srbiji, kaže Radović.

Ove godine, dnevnica u branju malina kreće se oko 3.000 dinara, uz koju idu smeštaj i hrana.

IZVORRINA
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.