Na Đurđic  bogosluženja u crkvi

Čačak – Posle jedanaest meseci od kada je počela sanacija čačanske crkve,  ove godine na Đurđic ,  16. novembra , vernici  će  ponovo moći da obavljaju  bogosluženja  u hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Prva faza obnove crkve  privodi se kraju, ali će ona zablistati u punom sjaju  tek kada bude njena unutrašnjost  odslikana freskama za  šta je potrebno nekoliko godina.

Radove na  čačanskoj  Crkvi obišao je nedavno patrijarh Irinej . Tom prilikom istakao je da mu je posebno drago što se čačanska  saborna crkva , nekadašnji manastir Gradac,  obnavlja

U  obnovu  crkve do sada je  uloženo oko 15 miliona dinara. Deset je obezbeđeno iz  republičkog budžeta, a  pet su donacije.  Ovih dana biće zamenjena stakla , utegnuta kupola , montiran ikonostas i poseban aparat za zvono , osvetljenje.  Radovi su počeli  posle Nikoljdana prošle godine zbog čega su bogosluženja vršena u crkvenoj sali. Iako ni   posle 11 meseci   nije sve potpuno završeno uslovi za  boravak u hramu biće mnogo bolji.

Poslednja sanacija čačanske crkve , ali ne u ovom obimu , vršena je tridesetih godina  20. veka. Izvođač aktuelnih radova je beogradska firma Ornament invest inženjering.  Do sada je urađena statika  hrama  po  projektu  CIP-a. Sve pukotine u zidovima su  zatvorene sa velikim količinama  betona , stavljena je neophodna  armaturna mreža , a onda je omalterisana unutršnjost  koja obuhvata oko 2000 kvadratnih metara. Urađene su sve neophodne instalacije. Starešina crkve kaže da je veliki  posao  obavljen  uz požrtvovanje i naroda i sveštenstva, ali vredelo je.

Istorija čačanske crkve duga  je skoro osam vekova i jedna je od najstarijih u Srbiji. Bila je i manastir i džamija. Zadužbina župana Stracimira, brata Stefana Nemanje. U srednjovekovnoj  Srbiji   bila je četvrti hram  u rangu srpskih bogomolja  uz   Hilandar,  Studenicu   i Đurđeve   stupove.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.