Danas ističe rok za izjašnjavanje o moratorijumu

Ilustracija, Foto: Pixabay

Korisnici kredita koji ne žele da iskoriste novi moratorijum, odnosno pauzu u otplati, mogu o tome da obaveste svoje banke još danas.

Banke u Srbiji imale su obavezu da ponude zastoj u otplati kredita i da na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o moratorijumu koji se odnosi na kredite, dozvoljene minuse i kreditne kartice.

Kako je propisala NBS, obaveštenje je trebalo da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate, kao i primer iznosa obaveze pre i nakon moratorijuma, a klijentima je ostavljen rok od 10 dana da odbiju ponudu.

Dužnici koji će iskoristiti dodatnu pauzu od dva meseca u otplati ne moraju da se javljaju svojim bankama.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, poštom, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na navedeni način ili uplatom dospele obaveze, navedeno je na sajtu NBS.

Izvršni odbor NBS doneo je 27. jula propis o dodatnom moratorijumu na otplatu obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

Dužnicima je tim propisom omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima lizinga, koje dospevaju od 1. avgusta do 30. septembra 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.