DAČIĆ: Potrebni razgovori sa SAD o viznoj liberalizaciji

Foto: Tanjug (Sava Radovanović)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom dolaska specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, da su potrebni razgovori na temu vizne liberalizacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Upitan kako vidi Grenelovu posetu i da li se očekuje vizna liberalizacija nakon posete, kako se navodi u prištinskim medijima, Dačić je kazao da je Prištini najpre potrebna vizna liberalizacija sa EU, a do toga će, kaže, teško doći.

Smatra da su razgovori na temu vizne liberalizacije potrebni kada je reč o Srbiji i da bi naša zemlja bila zadovoljna da se to desi, navodeći da čitav region ne stoji dobro kada je reč o broju odbijenih zahteva za vize.

Primećuje da Kosovo naročito ne stoji dobro po tom pitanju i da je oko polovine zahteva za vizu odbijeno, a i za Srbiju je, navodi, taj procenat veći od 10, 15 odsto.

Mi jesmo za viznu liberalizaciju i tražili smo to pre više godina. Bili bismo radosni ako to bude deo dogovora, rekao je Dačić novinarima u Klubu poslanika.

Podrška mirovnim razgovorima Izraela i Palestine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće biti prepreka mirovnom procesu između Izraela i Palestine.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, Dačić je rekao da se nada da će pre toga doći do napretka u pregovorima, te da bi trebalo da uslede razgovori na najvišem nivou između Izraela i Palestine.

Kao što smo rekli više puta, mi želimo da damo podršku mirovnim razgovorima i svakako nećemo biti prepreka tom mirovnom procesu, poručio je Dačić.

Vulin nije predložio povlačenje vojnika iz misija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije bilo predloga Vladi Srbije o povlačenju srpskih vojnika iz mirovnih misija.

Na pitanje da li Srbija namerava da povuče vojnike iz mirovnih misija, kao što je to najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, Dačić je precizirao njegovu izjavu, rekavši da ministar Vulin to nije najavio već je kazao da će to pitanje biti razmotreno, ali da u svakom slučaju za sada nije bila takva namera Vlade Srbije.

Mirovne misije jesu veoma značajan deo i naše bezbednosne i spoljne politike i imali smo samo pozitivne reakcije širom sveta, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da Vulin nije predložio povlačenje vojnika iz mirovnih misija na vladi.

IZVORRTV
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.