DAĆEMO ŠKOLAMA JASNE KRITERIJUME: Vlada će usvojiti plan za odvijanje nastave

FOTO: TANJUG/ Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić, odgovarajući na pitanje N1 na konferenciji za štampu Kriznog štaba o toku naredne školske godine , najavila je da će Vlada Srbije usvojiti plan po kome će se odvijati nastava, i istakla da će biti predočeni jasni kriterijumi po kojima će se škole upravljati.

Ona je pohvalila onlajn odvijanje nastave i napomenula da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije izgubila nijedan dan tokom pandemije koronavirusa.

Što se tiče nove školske godina, Ministarstvo prosvete je Kriznom štabu uputilo njihov predlog, koji mi razmatramo, nismo ništa dodatno odlučili, i daćemo jasne preporuke i instrukcije koje će Vlada usvojiti. Čitala sam taj dokument i slušala ministra Šarčevića, i ono čemu težim je da damo jasne kriterijume po kojima će škole odlučiti kako da rade. Dakle, da ne ostavljamo samoj školskoj upravi da sami odlučuju, već da damo jasne kriterijume, pa će se time voditi, rekla je Branvbić

Ona je ocenila da je onlajn nastava dobro funkcionisala i da se pokazalo da daje jako dobre rezultate.

To je rezultat svega onoga što smo uradili na digitalizaciji obrazovanja od 2017. godine pa naovamo. Mislim da smo jedina zemlja u Evropi koja nije izgubila ni jedan jedini dan nastave tokom pandemije koronavirusa. Dakle, spremni smo za to, i dalje se snimaju ti časovi, a mi i dalje radimo na uvođenju dodatnih digitalnih učionica i udžebnika. Naći ćemo najbolji mogući mehanizam za nastavu od septembra, rekla je ona.

Komentarišući pitanje vezano za pacijente koji boluju od drugih bolesti, a koji su zbog trenutne situacije, u nemogućnosti da se adekvatno leče od svojih primarnih bolesti, ona je navela da će se one postepeno vraćati u normalno stanje.

Što se tiče kapaciteta bolnica, zbog broja pacijenata, očekivati je da zdravstveni sistem teško može da usluži sve ostale pacijente ekoji boluju od drugih bolesti. I to je nešto sa čim se susreću zdravstveni sistemi širom sveta. One će se otvarati, kao što smo to radili u aprilu i maju. Kako se bude smanjivao broj pacijenata, tako ćemo pacijente stavljati u kovid bolnice, a neke druge bolnice ćemo oslobađati. Tu pre svega mislim na ‘Banjicu’, gde imamo veliku listu čekanja. Čim budemo mogli, biće velika sreća da polako zatvaramo kovid bolnice, a da se one vraćaju normalnom režimu rada, istakla je Brnabić.

Ona je pohvalila medicinske radnike u Srbiji, za koje je navela da su se nadljudskim naporima izborili da situacija bude pod kontrolom, i istakla podatak da je smrtnost u ovoj godini manja nego što je bila u 2019.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.