Crna prašina u Smederevu od pretovara rude

Izvor: N1

Do pojave tamne prašine u naseljima koja se nalaze u neposrednoj blizini železare u Smederevu došlo je zbog pretovara rude, navode za N1 iz HBIS Grupe Srbija, kineske kompanije u čijem je vlasništvu smederevski proizvođač čelika.

U noći između 29. i 30. jula dogodio se incident kažu iz HBIS-a za koji su, kako objašnjavaju, krivi meteorološki uslovi, odnosno pad pritiska i vetra. To je izazvalo širenje prizemne prašine ka obližnjim kućama.

Nekoliko dana ranije, 24. jula, pogon u Smederevu počeo je da upotrebljava aglorudu novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od do sada korišćene, objašnjavaju iz HBIS Grupe. Zbog toga su, kako tvrde, pored mera koje inače sprovode uveli i nove, koje bi preventivno trebalo da suzbiju prašinu.

Tvrde da su pojačana kontrola pretovara, kao i dodatno kvašenje pri manipulaciji ovom rudom pokazali rezultat, što očigledno nije bio slučaj i u sredu.

Iz kineske kompanije ističu da su nakon ovog incidenta pojačali sve mere, kako bi eliminisali prizemnu prašinu, koja se pri određenim meteorološkim uslovima razvejava.

Pored toga, istovar aglorude ubuduće će obavljati samo tokom dana. Na taj način će, kako tvrde za N1, praćenje meteoroloških parametara, koji mogu uticati na širenje prašine, biti najbolje.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.