Crna Gora dozvolila istopolne brakove

Više nema dileme – u Crnoj Gori su od 1. jula dozvoljeni istopolni brakovi. To su aminovali poslanici državnog parlamenta iz redova DPS, Socijaldemokrata, Liberalne partije i iz Posebnog kluba poslanika. To je bilo dovoljno da se sakupe 42 glasa, što je bilo dovoljno za „zeleno svetlo“ za zakon.

U LGBT zajednici usvajanje ovog pravnog akta dočekali su sa radošću. Kako saznajemo, neki od ovih članova zapevali su „Oj svijetla majska zoro, LGBT Crna Goro!“ uz konstataciju da se radi o istorijskom događaju.

Usvajanjem zakona, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBT pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona, kaže se u sapštenju LGBT foruma.

Oni dalje naglašavaju:

Ovo je nesaglediv pomak napred za crnogorsko društvo, na naročitu radost celokupne LGBT zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici radne grupe koja je kreirala ovaj zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda, koji smo dugo čekali, dodaju.

Bojana Jokić, iz LGBT foruma „Progres“, kazala je da je izglasavanje zakona velika stvar za Crnu Goru:

Želim kratko da se osvrnem i na dešavanja koja minulih sedmica potresaju naše društvo. Kao aktivistkinja i građanka sam zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svedočimo, a koja nas podsećaju na to da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki, zaključuje Jokić.

DF, SNP I MANjINE PROTIV

PROTIV OVOG ZAKONA BILO su poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, manjinskih stranaka iz vladajuće koalicije – Hrvatske građanske innicijative, Bošnjačke stranka i „Albanci odlučno“, kao i deo poslanika iz Posebnog kluba.

IZVORNovosti
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.