CINS: Za sedam godina građani strankama donirali oko 1,5 milijardi dinara

Foto: GULIVER/GETTY IMAGES/ISTOCK/JOHAN10

Građani Srbije su Demokratskoj stranci (DS), Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) za proteklih sedam godina donirali oko 1,5 milijardi dinara, prenosi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Polovinu te sume, oko 764 miliona, prikupio je SNS i to najviše 2017. godine kada su održani predsednički izbori u Srbiji.

Skoro trećinu novca strankama nekadašnje i aktuelne vlasti dali su donatori iz Beograda, ukupno oko 451 milion dinara, dok je oko 215 miliona dinara navedenim partijama stiglo od donatora sa prebivalištem u manje razvijenim ili devastiranim oblastima države.

Pravna lica su sovim strankama u istom periodu donirale oko 182 miliona dinara.

Tokom 2012. i 2013. godine, DS je skupio više novca i od naprednjaka i socijalista, međutim od 2014. situacija počinje da se menja i prihodi demokrata od donacija počinju da padaju.

Novac koji su prikupile stranke su mogle da koriste za redovan rad i finansiranje parlamentarnih, lokalnih, pokrajinskih i predsedničkih izbora.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja, novac se u većem obimu koristio za finansiranje izbornih kampanja nego redovnog rada stranaka.

Analiza izveštaja SNS-a, DS-a i SPS-a pokazuje da je medijalna vrednost novčanih donacija po godinama najveća kod socijalista.

Od 2014 do 2018. godine, medijalna vrednost njihovih donacija bila je oko 200 hiljada dinara. Samo u 2018. godini je direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatovi dao 800 hiljada dinara SPS-u.

CINS navodi i da se po vrednosti prikupljenih donacija tokom predsedničke kandidature 2017. godine istakao Vuk Jeremić, odnosno da je Grupa gradjana „Moramo bolje“, koju je tada predvodio, u ovoj kampanji prikupila više od 223 miliona dinara kroz donacije fizičkih lica, a medijalna vrednost donacija u novcu bila je 615.000 dinara.

IZVORNova Ekonomija
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.