CENE NAFTE PALE: Rast zaraze koronavirusom u Kini i SAD utiče na cenu

FOTO: N1

Cene nafte su oslabile danas na azijskom trgovanju zbog zabrinutosti da bi rast novih slučajeva zaraze korona virusom u Kini i Sjedinjenim Državama mogao da ukoči oporavak tražnje za gorivom, uprkos ublažavanju mera ograničenja kretanja ljudi.

Cena fjučersa severnomorske nafte brent skliznula je za 22 centa ili 0,5 posto, na 40,49 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 6:23 časova po GMT, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji pala za 25 centi, javlja Rojters.

Američka laka nafta WTI trgovana je jutros na terminskom tržištu u padu 1,0 procenat ili za 38 centi, na nivou od 37,58 dolara za barel, nastavljajući silazni trend nakon što je noćas potonula za 42 centa.

Zabrinutost u pogledu tražnje za gorivom pojačala se posle izveštaja o rastu broja zaraženih korona virusom u Kini, zbog čega je Peking odlučio da suspenduje letove i zatvori škole, a i nekoliko američkih država, među kojima su i Teksas, Florida i Kalifornija, izvestilo je o naglom povećanju novih slučajeva infekcije.

Rast američkih zaliha sirove nafte drugu nedelju zaredom takođe je uticao na pad raspoloženja na tržištu, iako su podaci američke administracije pokazali da su zalihe benzina i destilata, uključujući dizel i lož ulje, pale, navodi britanska agencija.

IZVORTanjug
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.