IZ ČAČKA NAJVIŠE U EU: Čačanski privrednici u 2017. izvezli robe za 171 milion evra

Privrednici Čačka su 2017. izvezli robe za 171 milion evra, a uvezli robu vrednosti od 269 miliona evra, navedela je Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj.

Pokrivenost uvoza izvozom je tako bila 64 odsto, izvoz je povećan za 43 odsto, a uvoz za 32 odsto. Čačanska preduzeća najviše su izvozila metalske proizvode – mašine i elektro opremu, profile i limove, zatim odeću i obuću, prehrambene proizvode, drvo, hartiju i proizvode od plastike.

Proizvodi vojne industrije u Čačku učestvuju u izvozu sa oko sedam odsto.

Najviše se izvozilo u zemlje Evropske unije – 52 odsto i republike bivše Jugoslavije – 35 odsto.

Najviše su se uvozila drumska vozila, profili od legura aluminijuma, bakra, gvožđa, plastika i plastični proizvodi, mašine i aparati, pamuk, tekstil i gotovi tekstilni proizvodi.

U uvozu je na prvom mestu Evropska unija sa oko 70 odsto. U Čačku posluje 4.588 preduzetničkih radnji i 1. 843 privrednih društava, od kojih su 98,5 odsto mala i mikro preduzeća, mahom trgovinska.

U prerađivačkoj industriji registrovano je 32 odsto preduzeća koja ostvaruju najveći deo čačanskog bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljavaju najveći broj radnika.
B92

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.