IZ ČAČKA NAJVIŠE U EU: Čačanski privrednici u 2017. izvezli robe za 171 milion evra

Privrednici Čačka su 2017. izvezli robe za 171 milion evra, a uvezli robu vrednosti od 269 miliona evra, navedela je Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj.

Pokrivenost uvoza izvozom je tako bila 64 odsto, izvoz je povećan za 43 odsto, a uvoz za 32 odsto. Čačanska preduzeća najviše su izvozila metalske proizvode – mašine i elektro opremu, profile i limove, zatim odeću i obuću, prehrambene proizvode, drvo, hartiju i proizvode od plastike.

Proizvodi vojne industrije u Čačku učestvuju u izvozu sa oko sedam odsto.

Najviše se izvozilo u zemlje Evropske unije – 52 odsto i republike bivše Jugoslavije – 35 odsto.

Najviše su se uvozila drumska vozila, profili od legura aluminijuma, bakra, gvožđa, plastika i plastični proizvodi, mašine i aparati, pamuk, tekstil i gotovi tekstilni proizvodi.

U uvozu je na prvom mestu Evropska unija sa oko 70 odsto. U Čačku posluje 4.588 preduzetničkih radnji i 1. 843 privrednih društava, od kojih su 98,5 odsto mala i mikro preduzeća, mahom trgovinska.

U prerađivačkoj industriji registrovano je 32 odsto preduzeća koja ostvaruju najveći deo čačanskog bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljavaju najveći broj radnika.
B92

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na [email protected] Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.