Čačanski književnik Mića Milovanović dobitnik je „Srebrnog viteza“ za roman „Molitva za oca Prohora“

Čačak – Čačanskom književniku Mići Milovanoviću, na Sajmu knjiga u Beogradu, ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Vasiljevič Čepurin uručio je Međunarodno književno priznanje „Srebrni vitez“ za roman „Molitva za oca Prohora“. Ova prestižna nagrada dodeljena je jednom od najpopularnijih pisaca u konkurenciji 432 književna dela.

Ovo je jedan od sedam romana našeg uvaženog Čačanina koji još od gimnazijskih dana osvaja priznanja za njegovo književno stvaralaštvo. Na konkursu 8. Međunarodnog slovenskog literalnog foruma „Zatni vitez“ koji je ove godine održan u Irkutsku u Rusiji, naslov romana Molitva za oca Prohora stavljen je na prvo prerstižno mesto.

Ono što u je u našoj zemlji sve manje vrednovano, u Ruskoj federaciji je nazvano laureatom, i čačanski pisac našao se pored Čehova, Tolstoja, Dostojevskog. U knjizi koja je nastala posle dve godine istraživačkog delanja, stao je gotov čitav 20 vek, stradnje srpskog naroda kroz sve ratove koje smo prošli, a rađen je po istinitoj priči. Sve ono što je doživljavao monah Prohor, stradanja u logorima, ideološka podeljenost, zbog koje smo jedni druge mučili i ubijali, svedoči pisac.

Milutin Mića Milovanović, rođen je 1940 godine u Rači kragujevačkoj. Završio Filološki fakultet u Beogradu, objavio 13 knjiga, ali piše i poeziju. Do sada je dobio sedam književnih nagrada na anonimnim jugoslovenskim konursima, jer, danas su na sceni instant književni rukoradi, a ne dokumentarna dela, sa naracijom koja vas ostavlja bez daha.

Ali kako kaže uvaćeni Milovanović njegova reklama su njegove pisane reči i čitaoci. U legatu od 150 hiljada knjiga u čačanskoj gradskoj biblioteci najčitanija su dela Mića Milovanovića. Bio je srećan što se našao u redakciji TV Lav, jer, prilikom dodele međunarodnog priznanja niko se nije našao da zabeleži.

TV Lav Plus

 

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.